Помага ли марихуаната при болести
Помага ли марихуаната при болести / снимка: Guliver/Getty Images
Помага ли марихуаната при болести
82343
Помага ли марихуаната при болести
  • Помага ли марихуаната при болести

България не е Холандия и няма капацитета да се справи с негативните последствия от едно легализиране на марихуаната за лечебни цели. Българите трябва да знаем, че медицинският канабис не може да лекува и да сме много предпазливи какво послание ще отправим към децата си, ако подобна стъпка бъде реализирана.

Мнението изрази пред Дарик д-р Александър Канчелов, директор на едноименната Специализирана клиника за терапия на зависимости, алкохолизъм и психични проблеми.

По друг начин разсъждава биохимикът д-р Юлиян Караджов, според когото списъкът с болести, при които канабисът помага, е достатъчен, за да отчетем легализирането му за лечебни цели като крачка напред. Специалистът е убеден, че според статистиката, след прием на медицинска марихуана при болни спада дори процентът на автомобилните катастрофи.

Месеци след като у нас се заговори по-упорито за легализиране на марихуаната за лечебни цели, противоречията вече са налице. Списъкът със заболявания, при които канабисът помага, е огромен, твърдят поддръжниците на идеята, един от които е Юлиян Караджов, д-р по биохимия на мозъка.

„В Съединените щати се вдигаше голям шум по отношение на това, че ако се разреши употребата на канабис за медицински цели, ще започне една епидемия от автомобилни катастрофи. Всъщност обаче се оказа, че в тези щати, в които се разреши канабисът, автомобилните катастрофи намаляха. Причината за това е, че пациентът, който е под въздействието на канабис, кара по-безопасно, отколкото просто ако го боли. Когато говорим за това, вие не трябва да сравнявате пациента със здрав човек, а със въпросния болен, когото го боли. В крайна сметка се оказва, че болката може да бъде много по-сериозен фактор за автомобилни катастрофи, отколкото канабиса", подчерта специалистът.

Интересно е обаче, че списъкът със заболявания, за които е разрешена употребата на канабис, е различен по различните места.

„Ако погледнете, примерно САЩ - в половината щати е разрешена медицинската употреба на канабиса, но всеки щат си има свой списък с болести, при които той може да бъде използван. В някои щати той е разрешен за две или три заболявания, а в други - за 50. Тоест, където и да отидете, в която и да е страна, ще видите някаква местна специфика", добави той.

Колкото и да е голям обаче списъкът със заболявания, трябва да е ясно, че медицинският канабис не лекува, категоричен е д-р Александър Канчелов, директор на Специализирана клиника за терапия на зависимости, алкохолизъм и психични проблеми.

„Ако марихуаната не се пушеше, този въпрос въобще нямаше да се коментира по такъв начин. Това, което до момента е известно, е, че медицинският канабис се използва при някои специфични състояния за намаляване на някои от симптомите. Ние трябва да знаем, че при определени случаи, които са резистентни на стандартната терапия, той е приложим, но е средство, което има симптоматичен ефект. Той не лекува", категоричен е д-р Канчелов.

Страната ни няма капацитета да владее последствията от едно подобно легализиране, казва още специалистът и добавя, че не трябва да забравяме, че България не е Холандия.

„Основното е да не се допусне грешното послание към младите и незрели тийнейджъри, а също и към институциите, които също са незрели - че марихуаната е полезна, че тя се използва в медицината, че тя лекува по-добре от другите лекарства, че тя лекува нелечими заболявания - това не е вярно. Грешното послание е, че марихуаната е полезна за вашето здраве. Грешното послание е - пушете я. Това не трябва да се допусне," завършва медикът.