ЕК
ЕК / iStock/Getty Images
Европейската комисия ще представи утре предложението си за фонда за възстановяване от последиците от пандемията от COVID-19, съобщи говорител на институцията, цитиран от БТА.

Той уточни в отговор на въпроси на пресконференция, че все още не е решено дали председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще представи цялостно ново предложение за бюджета на ЕС до 2027 г., или ще внесе пояснения единствено за посочения фонд. Предвижда се фондът да бъде част от общия бюджет, но засега не са потвърдени сумите, които ще бъдат на разположение на държавите от ЕС, нито какво ще бъде съотношението между заеми и безвъзмездни средства.

ЕП призова за възстановителен пакет от 2 трилиона евро

Говорителят посочи, че Фон дер Лайен досега не е взела никакво отношение по повод съобщенията, че скандално известният ръководител на представителството на ЕК във Виена Мартин Зелмайер вчера несъгласувано е представил пред местни медии параметрите на бъдещия фонд. По думите на говорителя единствено данните, които Фон дер Лайен предстои да съобщи утре пред медиите и евродепутатите, ще бъдат официални.

ЕК одобри схема за 88 млн. евро за подпомагане на микро- и малките предприятия в България

ЕК съобщи днес, че сумата на даренията за световния фонд за търсене на лекарство и ваксина срещу COVID-19 вече достига 9,6 млрд. евро - с над два милиарда евро повече от първоначалните очаквания. Към общите усилия в последните дни са се присъединили Мароко, Нова Зеландия и Европейската инвестиционна банка, поясни говорителят.

Той съобщи, че от вчера 10 на сто от служителите на ЕК са започнали да се връщат на работа в офисите на институцията, след като Белгия облекчи ограниченията срещу разпространението на заразата. "Всеки четвърти служител иска да се върне на работа, но засега ще бъдем предпазливи", добави говорителят. По неговите думи върналите се в офисите се определят на доброволна основа, а всички останали продължават да работят от домовете си
БТА