/ Gulliver/Getty Images
Евродепутатите гласуваха резолюция, в която призовават за пакет от 2 трилиона евро, с който да бъде финансирано възстановяването на икономиката на блока след пандемията от новия коронавирус, пише базираното в Брюксел издание New Europe.

Незадължителната резолюция беше приета с 505 гласа „за“, 119 „против“ и 69 „въздържал се“ и беше подкрепена от всички основни партии в Европейския парламент.

Тя призовава Европейската комисия да създаде фонд за „възстановяване и преобразуване“, който трябва да се финансира чрез издаване на дългосрочни облигации за възстановяване и да се изплаща чрез заеми и „предимно“ безвъзмездни средства, както и чрез директни плащания за инвестиции и собствен капитал.

Депутатите предупредиха, че ще използват правото си на вето, ако предложенията им не бъдат изслушани, и по-специално, ако дългосрочният бюджет на блока, а именно Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г., не бъде увеличен и поискаха масивният икономически пакет да бъде на върха на МФР.

„Няма да седим и да чакаме и просто да подпечатаме някоя сделка“, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли.

В своя проект на текст членовете на парламента на ЕС също подчертаха, че Комисията трябва да се въздържа от използването на „съмнителни мултипликатори за рекламиране на амбициозни цифри“, тъй като доверието в ЕС вече е сериозно намаляло. Те също така поискаха роля за Европейския парламент при формирането, приемането и прилагането на фонда за възстановяване.

Пандемията от новия коронавирус принуди ЕК да отложи разкриването на актуализираното предложение за МФР, което се очаква в крайна сметка да бъде представено на 27 май.
Агенция "Фокус"