Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън е потвърдил в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху "твърдата подкрепа за правото на Израел да се защити срещу ракетни атаки от "Хамас" и други терористични групировки в Газа". Това се казва в разпространено днес съобщение на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

От канцеларията на Нетаняху заявиха, че в разговора израелският премиер е дал гаранции, че "прави всичко възможно да не пострадват" на хора, които не са свързани с Хамас и другите въоръжени групи в Газа. Според публикуваното резюме на разговора Нетаняху казал, че "незамесените бяха евакуирани" от високата сграда в Газа с офиси на медии и други офиси и апартаменти, преди да бъде унищожена по-рано днес с въздушен удар.

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

От Белия дом съобщиха още, че Байдън е разговарял по телефона и с палестинския президент Махмуд Абас и го е уверил в желанието на САЩ да укрепи партньорството си с автономната палестинска власт. Според съобщението на палестинската официална агенция УАФА Байдън е потвърдил подкрепата на Вашингтон на решението за две държави - израелска и палестинска.

Тези телефонни разговори стават по време, когато радикални палестински групировки изстрелват ракети от Газа към Израел, който отвръща с наказателни въздушни удари.

Президентът на САЩ е изпратил вчера в региона свой специален пратеник, който да съдейства за намаляване на напрежението.
БТА