/ Gulliver/Getty Images
Въздушните сухопътните подразделения на Армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) в момента атакуват сектора Газа, съобщи армейската пресслужба, цитирана от ТАСС.

Израел мобилизира 9000 войници от резерва заради атаките на „Хамас“

"Операцията в сектора Газа ще продължи толкова, колкото трябва, за възстановяване на мира и сигурността в държавата Израел", каза израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.

"Последната дума още не е казана и операцията ще продължи толкова, колкото е необходимо, за да бъдат възстановени мирът и сигурността в държавата Израел. Ще заставим "Хамас" да плати много висока цена, ще правим това и ще продължаваме да го правим с голяма сила", каза още Нетаняху в декларация, разпространена от неговата канцелария.

Увеличава се напрежението в Израел, има още жертви (ВИДЕО)

По-рано пресслужбата на ЦАХАЛ обяви, че е нанесен удар по щаба на вътрешната сигурност и оръжеен склад на движението Хамас в сектора Газа.

Изтребители на ЦАХАЛ нанесоха удар по сградата на щаба на вътрешната сигурност и по склад за оръжие, принадлежащ на терористичната организация "Хамас", се казва в изявлението на израелската армия.

Посочва се, че в този щаб се е намирал кабинетът на началника по вътрешната сигурност на движението. Преди началото на атаката, снощи в няколко израелски градове със смесено население избухнаха нови безредици и сблъсъци с полицията.

Петима ранени в Израел при палестински ракетен обстрел

По информация на в. "Таймс ъв Израел", в град Лод протестиращи са подпалили синагога. Силите на полицията, които още през деня блокираха улиците между арабските и еврейските райони в Лод, не могли да удържат тълпата. Има сблъсъци между араби, евреи и полицаи.

Съобщава се за ранени служители на реда и на много местни жители. Прострелян е бил служител на службата на спешна помощ. По информация на портала Ynet силите за сигурност в Лод губят контрол над тълпата и са принудени да съсредоточат хората си в няколко точки в града в опити да се противопоставят на участниците в безредиците.

Сред излезлите на улицата евреи се чуват призиви за линч на араби заради ракетния обстрел. Агресивни лозунги скандират и арабски протестиращи.

В израелските градове Ашдот и Ашкелон предупреждават за ракетни обстрели

В град Бат-Ям, съобщава Ynet, са арестувани 17 представители на еврейското население, въоръжени с палки и ножове.В Тел Авив са арестувани крайнодесни активисти,  заподозрени в нападение срещу служители на телерадиокорпорацията "Кан".

В град Ум ел Фахм, който е със смесено население, арабски демонстранти нападнали еврейско семейство с деца. Полицаи и местни жители успели да ги спасят и да ги откарат в болница.

„Хамас“ предприе ракетен обстрел срещу Тел Авив

Вълна от насилие има също в Хайфа и Яфа. Там има стълкновения с полицията и между местното население. Участниците предизвикват пожари и хвърлят камъни. В тълпата се чуват призиви за мъст, съобщава Ynet, цитирана от ТАСС.
БТА