Руският президент Владимир Путин и генералният секретар ва ООН Антониу Гутериш призоваха израелците и палестинците да сложат край на продължаващите кръвопролитни сблъсъци, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес.

В израелските градове Ашдот и Ашкелон предупреждават за ракетни обстрели

"С ескалацията на израелско-палестинския конфликт констатираме, че първият приоритет е спиране на насилието от двете страни и сигурност за гражданското население", заяви в комюнике офисът на руския държавен глава след видеоконферентен разговор между Путин и Гутериш.

Двамата лидери потвърдиха принципа за решение с две държави въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Гутериш, който е на посещение в Русия, разговаря на 12 май с шефа на руската дипломация Сергей Лавров.

Израел мобилизира 9000 войници от резерва заради атаките на „Хамас“

Последният призова спешно да бъде свикан Квартетът за Близкия изток - група посредници, включваща Русия, САЩ, ООН и ЕС. "Разчитаме генералният секретар, като координатор на Квартета, да се опита да организира подобна среща възможно най-бързо", добави Лавров.

На 12 май Владимир Путин също призова за деескалация на конфликта между Хамас и Израел по време на разговор със своя турски колега Реджеп Ердоган. Турският президент, от своя страна, поиска Израел да получи "урок". Москва поддържа добри отношения както с израелския премиер Бенямин Нетаняху, така и с палестинските лидери и с Ердоган.

За четири дни насилието взе най-малко 83 жертви в ивицата Газа, обстрелвана от израелските войски, и седем в Израел, обстрелван с ракети от Хамас. Еврейската държава разположи по границата с Газа танкове.   

Увеличава се напрежението в Израел, има още жертви (ВИДЕО)

Израел настоя Съветът за сигурност на ООН и генералният секретар на организацията Антониу Гутериш да осъдят атаките от Газа. Писмо с това искане бе публикувано ден след послание на палестинците, изискващи да бъде сложен край на израелските атаки, предаде Франс прес.
БТА