Израелската полиция щурмува Храмовия хълм в Източен Йерусалим, край Купола н Скалата. Това стана след среднощни сблъсъци с палестински демонстранти, в навечерието на планиран традиционен марш на твърдолинейни израелски националисти в Стария град.

Палестинският червен полумесец съобщава за 180 ранени души само през тази нощ, като 50 от тях са били хоспитализирани. Сблъсъкът е станал в Източен Йерусалим и отбелязва най-масовите протестни прояви и ескалиране на напрежението в Свещения град от години насам, пише вестник „Гардиън“.
 


Конфронтациите са продължили до сутринта, когато полицията е пристъпила към джамията „Ал-Акса“, третото най-свещено място за мюсюлманите. Органите на реда стреляли т. нар. зашематяващи гранати по протестиращите около нея.

Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и полицията в Ерусалим

Полицията публикува видеозаписи от охранителните камери в Стария град и показва как палестинци замерят бяла кола с камъни, след което шофьорът дава на заден ход и блъска един от демонстрантите. Мъжът се изправя и след това бяга накуцвайки, докато през това време идва въоръжен полицай, който се втурнал да защити шофьора на автомобила, за когото се смята, че е евреин. Демонстрантите през това време не спират да замерят колата.
 

БТАПолицията използва сълзотворен газ, шокови гранати и гумени куршуми срещу протестиращите, които хвърляха по полицаите камъни.

Във връзка с ескалацията на насилието по-късно днес се предвижда свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Ерусалим по искане на Тунис, съобщи Франс прес.
 

БТА

БТА

БТАВъзобновяването на сблъсъците съвпада с честванията днес в Израел по случай Деня на Ерусалим, с който се отбелязва завладяването на Източен Ерусалим през 1967 г.

Рано тази сутрин стотици палестинци хвърляха бомбички по израелските полицаи на Храмовия хълм, където се намира джамията "Ал Акса", третото най-свято място за исляма.

Журналист на АФП е видял десетки ранени, евакуирани от Храмовия хълм с линейки с включени сирени към околностите на Стария град на Ерусалим.