Двама хървати и черногорец отвлечени в Нигерия
Двама хървати и черногорец отвлечени в Нигерия / netinfo
В Порт-Харкурт, Нигерия, са отвлечени двама хървати и един черногорец, съобщи заместник-министърът на външните работи на Хърватия.

"Двама хърватски служители – Ренато Гарма и Мато Лауза, са отвлечени в Нигерия. Третото отвлечено лице е черногорски гражданин", каза пред журналисти хърватският зам.-министър на външните работи Винко Любичич.

Той потвърди, че тримата похитени са работели за компанията "Хидродрайв", която е подизпълнител на групата "Хюндай Хеви Индъстри". "Похитителите не са поставили още своите условия за освобождаването им. Очакваме те да поискат откуп, като се имат предвид подобни предишни случаи", добави зам.-министърът.

Отвличането на черногорския моряк Милан Смолович от Котор, бе потвърдено от семейството му в Черна гора.

Той отпътувал в събота от Черна гора за Нигерия, където и преди е работел. Близките му твърдят, че не са получавали никакво искане за откуп.

Нигерия, която е най-големият производител на петрол в Африка и шеста в света по износ на "черното злато", е загубила близо 4.4 млрд. долара през 2006 г. заради спад в производството, предизвикан от размирици в Делтата на Нигер, според нигерийското министерство на финансите.

От началото на 2007 г. повече от 50 чуждестранни работници, най-вече в петролния сектор, са отвлечени от въоръжени групировки, което е почти толкова, колкото през 2006 г.