В ден 71 от войната командирът на украинските сили, намиращи се в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, каза, че в завода се водят "ожесточени и кръвопролитни боеве", предадоха агенциите.

Във видео, публикувано снощи, Денис Прокопенко, командир на украинския полк "Азов", основната сила, защитаваща завода, съобщи, че във вторник руснаците са проникнали на територията на комбината и набезите им продължават вече втори ден. "Водят се ожесточени и кръвопролитни боеве", каза той.

"Азовстал" остава едно от най-големите гнезда на украинска военна съпротива и е подложен на масирани руски бомбардировки и обстрели. Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които над комбината се издига пушек.

Стотици украински бойци от различни подразделения на армията, както и цивилни остават в подземните укрития на комбината.

ООН: В „Азовстал“ все още има цивилни

Междувременно стана ясно, че заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко е посетил украинския град Мариупол, предаде ДПА. За визитата му съобщи в публикация в чат приложението Телеграм донецкият сепаратистки лидер Денис Пушилин. В Кремъл Кириенко, който е бивш руски премиер, отговаря за вътрешната политика в Русия. 

В Мариупол той посетил металургичния комбинат "Илич" и пристанището, според Пушилин. Кириенко, който е бил придружаван от генералния секретар на партията на Владимир Путин "Единна Русия", Андрей Турчак, е посетил и град Волноваха.

Пушилин написа, че хората в самопровъзгласилата се Донецка народна република разбират посещението на високопоставения представител на Кремъл като знак, че "Русия се е завърнала завинаги".

Малко преди руската инвазия в Украйна Москва призна за независими Донецк и Луганск, които през 2014 г. се самообявиха за републики.
 

Русия е предприела нова атака срещу „Азовстал“ с артилерия и самолети

ООН съобщи, че над 300 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие, втора успешна операция за извеждане на граждани от райони, подложени на руски обстрели и нападения, предаде Асошиейтед прес.

Оснат Лубрани, ръководител на хуманитарната дейност на Обединените нации в Украйна, заяви, че много от цивилните, които са били от Мариупол, Мангуш, Бердянск, Токмак и Василевка, са нямали нищо, освен дрехите по себе си и сега получават хуманитарна помощ. Тя добави, че ще им бъде оказана и "психологическа подкрепа, от каквато силно се нуждаят".

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вчера са евакуирани 344 души, които се прибавят към над 150-те, които бяха евакуирани по-рано през седмицата от бункерите под металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, който е обкръжен от руски войски и както се твърди, през вчерашния ден отново е бил обстрелван. Не се съобщава за евакуирани цивилни от завода вчера. Зеленски каза, че Украйна се опитва да сключи споразумение за спасяване на оставащите в "Азовстал", включително на жените и децата.

Украйна иска оръжия по стандартите на НАТО, а не от съветската епоха

Русия съобщи, че е нанесла 77 въздушни удара по Украйна през вчерашния ден. При тях са убити около 310 украински бойци и са унищожени 36 военни цели. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ДПА.

По думите му руските войски са свалили шест украински дрона над Луганска област в Източна Украйна и над Змийския остров в Черно море.

Конашенков заяви, че с руски ракети са атакувани четири украински артилерийски позиции и три склада за боеприпаси, и добави, че в района на Попасна в Луганска област е унищожена артилерийска радарна система американско производство.

Тези твърдения не могат да бъдат проверени.

Борис Джонсън: Украйна ще победи Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова датския народ да си спомни за нацистката окупация и как той се е освободил благодарение на това, че нацистите са загубили Втората световна война. Той заяви това на събития в Копенхаген и Орхус, предаде ДПА.

По онова време хората са празнували и са се надявали, че тази жестока война ще бъде последната, каза Зеленски, който се включи в двете прояви по видеовръзка. Но войната се е завърнала с руската инвазия в Украйна, която по думите му е точно толкова жестока, колкото и тази, годишнината от чийто край се отбелязва всеки май.

Близо 1000 ракети са били използвани срещу украинците, повечето от които са ударили граждански обекти като детски градини, училища и университети, каза той.

"Окупаторите вече са убили 220 деца, но не знаем каква е ситуацията в окупираните територии", заяви Зеленски. "Руската държава не е готова да спре войната. Те мечтаят за превземането на Украйна и други европейски страни. Те все още мечтаят свободата в Европа да изчезне", каза той.
БТА