/ БТА
Американска сателитна фирма "Максар" твърди, че е идентифицирала масово погребение с около 200 гроба близо до Мариупол - град, над който руските сили се опитват да установят контрол от седмици.

Компанията заяви, че снимките й показват разширяване на гробищния парк, което е започнало в края на март.

Сателитни снимки опровергават руската версия за събитията в Буча

Местни украински служители обвиняват руснаците, че погребват в Мариупол цивилни, убити там от руските войски,

Руските войски контролират по-голямата част от Мариупол след седмици на бомбардировки и сражения, но част от украинските сили остават в големия стоманодобивен завод в града. Президентът Путин се отказа от плановете си да щурмува завода "Азовстал" и вместо това нареди на войските да го блокират.

Предполагаемият масов гроб се намира близо до село Манхуш на около 20 км западно от Мариупол. От "Максар" заявиха, че има четири нови секции с линейни редове с дължина около 85 м.

Би Би Си не е проверила снимките по независим начин.

По-рано градският съвет на Мариупол излезе със собствено изявление, в което обвини руснаците, че погребват цивилни на същото място.

„Азовстал” - последният бастион в стратегическия Мариупол

Съветът заяви, че руснаците копаят траншеи и "използват самосвали, за да донесат телата", и предостави собствена въздушна снимка на мястото, което според него е "вече два пъти по-голямо от близкото гробище".

Кметът на града Вадим Бойченко заяви, че в Мариупол може да са загинали десетки хиляди цивилни граждани.

Москва многократно е отричала обвиненията на Украйна и западните ѝ съюзници, че руските войски и висши политици от Кремъл са отговорни за масовите убийства на цивилни.
БТА