Сателитни снимки, публикувани от американската компания "Максар текнолъджис", и анализ на снимки, направени от Франс прес на място, както изглежда опровергават руските твърдения, че трупове на хора, в цивилни дрехи и открити в украинския град Буча, са били поставени там, след като руските сили са напуснали мястото, предаде Франс прес.

Русия представи видеа и доказателства за организирането на провокации в Буча

На кадрите на "Максар", датиращи от средата на март, може да се различат няколко трупа на цивилни, лежащи на улица в Буча или край пътя. Украинската армия си върна контрола върху града едва преди няколко дни. Украинските власти обявиха през уикенда, че са намерили в Буча много тела след изтеглянето на руските сили оттам.

"Тези кадри с висока резолюция подкрепят неотдавнашните видеозаписи и снимки в социалните мрежи, които показват трупове по улиците на Буча, изоставени там от няколко седмици", се казва в изявление на "Максар".

Картина на ужаса в украинския град Буча и взаимни обвинения между Русия и Запада
 

Американският в. "Ню Йорк таймс" е анализирал също кадрите, получени от "Максар" от улица "Яблонска" в Буча и ги е съпоставил с видеокадри на трупове по тази улица, направени на 1 и 2 април. Анализът показва, че много от труповете са били там най-малко от три седмици, докато руските сили все още са контролирали града.

Франс прес също е успял да се сдобие с тези сателитни  кадри и по този начин да потвърди анализа на "Ню Йорк таймс" и ги е съпоставила с кадрите, направени на място в събота от екипа на агенцията, който видя там труповете на най-малко 22 души с дрехи на цивилни.

Много тела, присъстващи на сателитни кадри, предоставени от "Максар" и датиращи от 19 март, са в същата поза на земята и на същото място и на снимките на Франс прес направени две седмици по-късно.

Москва отрича категорично всички тези твърдения и уверява, че руското министерство на отбраната е открило признаци за фалшификация в кадрите, представени от украинските власти като доказателства за руските издевателства.

Байдън иска да има процес за военни престъпления заради убийствата в Буча

Постоянният представител на ООН Василий Небензя заяви вчера: "Всички тези тела се появяват внезапно по улиците, лежащи на земята, едно по едно, кой отдясно, кой отляво, някои мърдат, други показват признаци на живот". Той добави, че става дума за инсценировка, организирана от "украинската военна информационна машина". Но анализ на кадрите, разпространени в социалните мрежи, като и на снимките на Франс прес и на свидетелствата на журналисти на място отново опровергават тази версия.

БТА