/ БГНЕС
Кметът на украинския град Буча обвини руските войски, че умишлено са избивали цивилни по време на продължилата месец окупация - твърдения, които руското министерство на отбраната отрича.

Анатолий Федорук показа на екип на Ройтерс две тела със завързан бял плат около ръцете. Това по думите му е почеркът на бойците от Чечения - република в Южна Русия, която изпрати бойци в Украйна в подкрепа на руските сили.

Министерството на отбраната на Русия нарече вчера "провокация" снимките, които се твърди, че показват извършени от руските сили престъпления.

"Всяка война има някакви правила за отношение към цивилните. Руснаците показаха, че умишлено убиват цивилни", каза Федорук. Според него над 300 жители на града са били убити.

Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери истинността на твърденията му.

Кулеба нарече „клане“ убийството на мирни жители в Буча, Москва отрече да са убивали цивилни

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата, извършени в киевското предградие Буча, предаде ДПА. 

"Шокиран съм от ужасяващите снимки на зверствата, извършени от руската армия в освободената Киевска област", написа той в "Туитър". Белгийският политик обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че блокът на 27-те ще наложи още санкции на Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече потресаващи снимките на убити цивилни в Буча, предаде Ройтерс.

Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски.

"Трябва да се понесе отговорност", каза той в интервю за Си Ен Ен. "Но мисля, че най-важното нещо е да не останем безмълвни за това. Не можем да приемем това нещо за нормално. Това е реалността за ставащото всеки ден, докато жестокостите на Русия срещу Украйна продължават", добави Блинкън. Той заобиколи въпрос дали САЩ смятат, че руските сили са извършили геноцид.

Погребаха близо 300 души в общи гробове в украинския град Буча

От своя страна Русия поиска среща на Съвета за сигурност на ООН заради "ненавистните провокации", извършени според нея от Украйна в град Буча, предаде Франс прес.

"След ненавистните провокации на украинските радикали в Буча, Русия поиска среща на Съвета за сигурност в понеделник, 4 април", написа в "Туитър" заместник-постоянният представител на страната в ООН Дмитрий Полянски.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини вчера Русия в убийства и изтезания, след като в град Буча в Киевска област бяха намерени стотици трупове на цивилни. Москва отрича да е убивала цивилни и смята случая с Буча за постановка.
БТА