„Клането в Буча е било съзнателно“ извършено, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, след като там бяха открити много трупове. Градът северозападно от Киев доскоро бе под контрола на руските войски, предаде Франс прес.

„Клането в Буча е било съзнателно. Руснаците искат да унищожат колкото може повече украинци. Трябва да ги спрем и да ги изхвърлим. Настоявам за нови опустошителни санкции от Г-7 сега“, написа той в Туитър.

Погребаха близо 300 души в общи гробове в украинския град Буча

„Регионът на Киев. Адът на 21-и век. Телата на мъже и жени, убити, докато са с вързани ръце. Най-тежките престъпления на нацизма отново са в Европа. Това е било направено съзнателно от Русия“, посочи в Туитър от своя страна Михайло Подоляк, съветник в украинската президентска канцелария.

АФП видя вчера мъртвите тела на най-малко двайсетина души с цивилни дрехи да лежат на улица в Буча. Едното бе с вързани ръце; труповете бяха разхвърляни на стотици метри разстояние.

 В момента нямаше как да се определи причината за смъртта им, но на главата на едно от телата личеше голяма рана, отбелязва АФП.

„Всички те са били разстреляни... те (руснаците, бел. АФП) ги убиваха с куршум в главата“, увери пред АФП кметът на Буча Анатолий Федорук.

„В Буча погребахме вече 280 души в общи гробове“, защото беше невъзможно да го направим в трите гробища на общината, всички в обсега на руските военни, добави Федорук.

Украинските сили успяха да заемат Буча изцяло едва преди няколко дни след около един месец усилия.

Руското министерство на отбраната заяви в неделя, че неговите сили не са убивали цивилни в Буча, град близо до украинската столица Киев, наскоро отвоюван от украинските сили, предаде АФП.

„За времето, когато това селище беше под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия“, казаха от министерството.

Снимките и видеозаписите на трупове, разпръснати по улиците на Буча, са "поредната продукция на киевския режим за западните медии", се добавя в изявлението.
БГНЕС, БТА