/ БГНЕС

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук настоя руската армия да отвори хуманитарен коридор от завода "Азовстал" - последния украински бастион в стратегическото пристанище Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

"Там остават близо 1000 цивилни и 500 ранени войници. Те всички трябва да бъдат изтеглени от "Азовстал" още днес!", написа Верешчук в Телеграм.

Украински товарен самолет кацна във Варна

Украинският вицепремиер призова "световните лидери и международната общност сега да насочат усилията си към "Азовстал". Това е "ключово място и ключов момент за хуманитарни усилия", подчерта Верешчук.

Защо мястото е толкова ключово?

От първите дни на нахлуването си в Украйна руските войски и сепаратистите от самообявилата се Донецка народна република съсредоточиха главните си усилия в превземането на Мариупол - град с почти половин милион население, който освен че е важно пристанище на Азовско море, има и важно политическо значение. Градът, отбраняван от силите на "Азов", 36-а бригада от морската пехота, както и от граничари, полицаи и служители на Службата за сигурност на Украйна, бе обкръжен още в началото на март, припомня в обширен материал руската секция на BBC.

Миналата седмица стана известно, че част от украинската морска пехота е успяла да пробие обсадата на завода "Илич" в северната част на града и да се съедини със силите на "Азов", пребиваващи на територията на металургичния комбинат "Азовстал" на юг.

Русия твърди, че е превзела Мариупол, Путин отмени атаката срещу „Азовстал”

Там са намерили укритие и стотици цивилни, тъй като под завода има създадена още през съветско време подземна мрежа от бомбоубежища.

Тези укрития са изчислени да издържат удари на авиационни бомби с тегло до един тон, посочи Антон Герашченко, съветник в украинското вътрешно министерство.
БТА