/ БТА
"Украйна ще победи Русия и светът ще разбере, че руската инвазия е "гигантската грешка", заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Джонсън говори чрез видеовръзка пред Върховната рада - еднокамарния украински парламент. В изказването си той използваше цитати на британския министър-председател от времето на Втората световна война Уинстън Чърчил, за да подчертае подкрепата си за Украйна.

В първото изявление на западен лидер пред украинския парламент от началото на войната на 24 февруари, Джонсън похвали Украйна за храбростта ѝ и че е развенчала "мита за непобедимостта на руския президент Владимир Путин".

"Имам едно послание към вас днес: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна", заяви британският премиер.

Преди това той стана прав за украинския химн.

"Това е най-великият миг за Украйна, той ще се помни и за него ще се говори поколения наред", каза британският премиер. Той повтори думите на Чърчил от 1940 г., когато Великобритания е изправена пред заплахата от инвазия на нацистка Германия и военен разгром.

Джонсън е един от най-ревностните поддръжници на украинската съпротива срещу т. нар. от руския президент "специална военна операция" на страната му в по-малкия й съсед. Според Украйна и Запада демилитаризацията и "денафикацията" на Украйна е фалшив предлог за започване от Русия на непредизвикана агресивна война.

Джонсън обяви допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 300 милиона лири стерлинги, която ще включва техника за водене на електронна война и радарна система за локализиране на артилерия.

"Така наречената непреодолима мощ на военната машина на Путин се препъна в непоклатимия украински патриотизъм и любов към страната и се разби", каза британският премиер. "Ще продължим да снабдяваме Украйна, заедно с другите ваши приятели, с оръжие, финансиране и хуманитарна помощ, докато не постигнем дългосрочната си цел да укрепим Украйна така, че никой никога повече да не посмее да ви нападне", добави той.

Избраният от Джонсън момент за обръщението му - месец след като се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, стана причина за критики от страна на британски опозиционни политици, според които това е просто начин премиерът да повиши рейтинга си преди местните избори в четвъртък, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на министър-председателя отрече това да е предизборна акция или начин за отклоняване на вниманието от скандалите около купоните на "Даунинг стрийт" по време на локдауните заради ковид. По думите му премиерът е бил решен да покаже подкрепата си за Украйна.

Зеленски за пръв път от началото на войната беше в украинския парламент. Той изрази почитта си към Джонсън, като каза, че сега Великобритания и Украйна са братски страни.  

В речта си британският премиер заяви, че западните съюзници не са направили достатъчно, за да спрат Русия, след като през 2014 г. тя е анексирала Крим и е предизвикала конфликт в Източна Украйна. Съюзниците на Украйна не бива да я притискат да отстъпва територия, за да сключи мир, подчерта той, цитиран от Асошиейтед прес.

"Вие сте господарите на съдбата си и никой не може и не бива да налага нищо на украинците. Ние във Великобритания ще се ръководим по вас и сме горди, че сме ваши приятели", каза Джонсън.
БТА