Руският президент Владимир Путин обяви вчера победа в битката за Мариупол, провъзгласявайки украинския пристанищен град за "освободен" след продължили седмици бомбардировки. САЩ, обаче, оспориха неговото твърдение и казаха, че според тях украинските сили все още устояват позиции в града, разположен на Азовско море, посочва Ройтерс.

Заявлението на Путин изтъква важността на Мариупол и изглежда е опит да бъде обявена победа, без да се щурмува последното огнище на украинската съпротива в града, отбелязва Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

БГНЕС

Последната крепост

Украинските сили са се укрепили в завода "Азовстал" в Мариупол. Голямото металургично предприятие е последната им крепост в града, който се намира в промишления регион Донбас в Източна Украйна.

По руски оценки в завода все още има няколкостотин украински бойци. Според президента на Украйна Володимир Зеленски в огромното предприятие, заемащо площ от близо 11 квадратни километра, също така са блокирани около 1000 цивилни.

"Азовстал" има мрежа от подземни тунели и проходи с дължина 24 километра, позволяваща на защитниците му свободно да маневрират, за да отблъскват руските атаки.

Преди да избухне войната, украинските власти се подготвиха за руската офанзива, като натрупаха запаси от храна и вода в завода.

БГНЕС

БГНЕС

Значението на Мариупол

Мариупол е ключова цел за Русия от началото на нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари.

Превземането на града, намиращ се между контролираната от сепаратистите в Източна Украйна територия и Крим, би позволило на Москва да свърже двата региона.

Това би дало възможност да се установи сухопътен коридор от руската граница до Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също така би лишило Украйна от голямо пристанище и ценни промишлени ресурси.

БГНЕС

БГНЕС

Обсадата

Руските войски обсадиха Мариупол на 1 март и оттогава градът беше подложен на артилерийски обстрел и въздушни удари, разрушили по-голямата част от него.

Според кмета Вадим Бойченко най-малко 21 000 души са загинали в Мариупол.

По негови оценки в града са останали 120 000 жители, а преди войната населението е било около 450 000 човека.

БГНЕС

Как Москва и Киев виждат битката за Мариупол

Путин се срещна вчера с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който каза, че целият град, с изключение на завода "Азовстал", вече е под руски контрол. Путин поздрави армията, като заяви, че "установяването на контрол върху такъв важен център на юг като Мариупол е успех", но заповяда на Шойгу да не бъдат пращани войски в "Азовстал", а вместо това заводът да бъде плътно блокиран.

Според Киев руският президент иска да избегне окончателен сблъсък с украинските сили в Мариупол, защото няма достатъчно войски, за да победи. Украински представители също така призоваха за помощ за евакуиране на мирните жители и ранените войници.

Британското военно разузнаване заяви, че ако руските войски щурмуват завода, това вероятно ще им коства значителни загуби, а решението за установяване на блокада би позволило на Русия да съсредоточи сили за други битки в Източна Украйна.

Москва: Русия е готова за примирие в завода в Мариупол, ако войниците на Киев се предадат

Междувременно днес руското министерство на отбраната заяви, че е готово за хуманитарно примирие в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол - последната крепост на украинските сили в стратегическия пристанищен град - ако войниците на Киев се предадат.

"Още веднъж заявяваме, че Русия е готова във всеки един момент да въведе режим на примирие и да обяви хуманитарна пауза за евакуация на цивилното население", заяви министерството на отбраната, като добави, че прекратяването на огъня ще започне с "издигане на бели знамена" от страна на украинските сили. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в обявения по-рано телефонен разговор днес е призовал руския президент Владимир Путин да разреши хуманитарния достъп до обсадения украински град Мариупол по време на православния Великден.

"Настоятелно призовах за незабавен хуманитарен достъп и безопасно евакуиране от Мариупол и други обсадени градове, още повече заради православния Великден", заяви Мишел в Twitter след разговора, като добави, че "категорично е потвърдил позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции заради агресията на Русия". 
БТА, БГНЕС