/ БТА
Чехия ще поиска от съюзниците си в ЕС и НАТО в знак на солидарност също да изгонят руски шпиони, заяви днес чешкият и.д. външен министър Ян Хамачек, цитиран от Ройтерс.

В събота от Чехия бяха експулсирани 18 служители на руското посолство в Прага, уличени като агенти на руски разузнавателни служби. Мярката беше във връзка с подозренията, че руските тайни служби стоят зад експлозиите през 2014 г. в оръжеен склад на частна компания в Чехия.

Москва отхвърли тези твърдения, определяйки ги като провокация, и в отговор изгони 20 чешки дипломати и друг персонал.

"Ще призовем за колективни действия на страните от Европейския съюз и НАТО, които да доведат до солидарно експулсиране на идентифицирани членове на руски разузнавателни служби от страните в ЕС и НАТО", каза Хамачек на пресконференция, предавана по телевизията. Той съобщи, че за утре е повикал руския посланик в Прага, за да го уведоми за следващите реакция на Чехия. Министърът отказа да уточни каква ще е тази реакция.

Чешки представители изтъкнаха, че Русия разполага с по-голям брой дипломати в Прага, отколкото Чехия в Москва, поради което експулсирането на чешките дипломати затруднява повече работата на посолството в Москва. По-рано Прага обяви, че разполага с доказателства в подкрепа на твърдението, че взривът в склада за муниции е дело на същите агенти от руското военно разузнаване, отговорни за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. Русия отрича да има нещо общо и със случая "Скрипал", припомни Ройтерс.
БТА