"Решението на чешките власти за експулсиране на руски дипломати е насочено към разрушаване на двустранните отношения с Русия", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Чешкият президент беше порицан за мълчанието си в конфликта с Москва

"Безусловно смятаме подобно поведение на Прага за напълно необосновано, разрушително от гледна точка на двустранните отношения. Смятаме подобна линия на Чехия за лишена от здрав разум.

Всичко това изглежда като опит да се уподобят на непредсказуемите, агресивни действия на своите по-големи приятели зад океана", каза говорителят. По повод обтегнатите отношения с Чехия Песков заяви, че президентът Владимир Путин не възнамерява да разговаря с ръководството на тази страна, заяви Песков.

Русия изгони посланика на Чехия в Москва (ВИДЕО)

"Няма подобни планове", каза в отговор на журналистически въпрос говорителят. "Действително между Москва и редица страни в последно време възниква определено напрежение", призна Песков, като подчерта, че "Русия по никакъв начин не е инициатор на това напрежение" и добави: "Призоваваме всички да успокоят, да се откажат от масовата антируска психоза и конструктивно, спокойно да водят диалог с цел да се преодолеят съществуващите разногласия".

"Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов и американският посланик в Русия Джон Съливан, извикани за консултации, ще могат да се върнат към задълженията си, когато това стане целесъобразно за развитието на руско-американските отношения", добави Песков.

Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Освен това той заяви, че Кремъл няма намерение повече да коментира случая Навални. "Изобщо нямаме възможност да коментираме ситуацията с този осъден гражданин и няма да го правим, защото не разполагаме с информация", допълни Песков.

В отговор на призива на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за освобождаването на Навални, говорителят на Кремъл заяви: "Ако те се занимават с конкретен гражданин, трябва да адресират въпросите си към прокуратурата и Федералната служба за изпълнение на наказанията". 
БТА