Чешкият президент Милош Земан, смятан за проруски настроен, си навлече критики в страната заради мълчанието си в дипломатическата конфронтация между неговата страна и Русия, предаде Франс прес.

Русия изгони посланика на Чехия в Москва (ВИДЕО)

Двете страни експулсираха реципрочно десетки дипломати, след като Прага обвини руските тайни служби, че стоят зад експлозия в склад за експлозиви на чешка територия през 2014 година.

В събота чешките министри, които обявиха експулсирането на 18 руски дипломати, заявиха, че президентът е в течение и е одобрил решението. Земан, който поддържа тесни връзки с руския си колега Владимир Путин, заяви от своя страна, че ще реагира на тези събития едва в телевизионно интервю, което се планира да бъде излъчено в неделя.

Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Тази нощ активисти прожектираха върху Пражкия замък, седалище на президентството, голям син надпис "Измяна". "Като президент на Чехия, Милош Земан използваше два типа поведение, които редуваше - бездействието и измяната.

През последните часове той ги комбинира умело", настоя групата "Да спрем измяната" в комюнике, разпространено в социалните мрежи. Според чешката Конституция, измяната може да доведе до отстраняването на президент от поста, припомня АФП.

Кремъл: Изгонването на руски дипломати от Чехия е провокация

76-годишният Земан е политически ветеран от левицата и бивш комунист. Неотдавна той подкрепи руската "Росатом" за търга за изграждане на нов реактор на чешка АЕЦ.

Освен това президентът подкрепи и закупуването на руската ваксина Sputnik V и поиска лично от руския президент Владимир Путин да осигури доставки. Но след дипломатическия сблъсък чешкото правителство реши да изключи "Росатом" от търга и да спре да обмисля закупуването на Sputnik V.

Междувременно подигравки с президента се разпространиха в интернет. Един от постовете твърди, че Земан чака мнението му по тези въпроси да бъде преведено от руски.

Чехия гони 18 руски шпиони от посолството в Прага

"Земан се извини за унищожаването на руски експлозиви", пише на друга снимка, показваща ръкостискане между двамата президенти. Чешкият президент беше подложен на критики за мълчанието си, докато множество чуждестранни лидери изказват подкрепа.

Говорителят на Земан Иржи Овчачек определи като "срамен" надписа, прожектиран върху Пражкия замък и заяви, че чешката опозиция "разпространява омраза".
БТА