Лидерът на хунтата в Буркина Фасо Ибрахим Траоре
Лидерът на хунтата в Буркина Фасо Ибрахим Траоре / БГНЕС
Военна интервенция в Нигер с цел връщане на власт на президента Мохамед Базум, който бе свален от военните, ще бъде разглеждана като "обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали", се казва в съвместно изявление на правителствата на двете африкански страни, предаде Франс прес.

Двете правителства, които също са продукт на държавни преврати, заявиха, че не бива да бъдат предприемани "каквито и да било военни интервенции срещу Нигер" и че евентуални такива интервенции "ще бъдат възприети като обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали".

Франция: Единствената легитимна власт в Нигер е тази, предоставена на президента Базум

Буркина Фасо и Мали
отправиха това си предупреждение ден след като лидери на страни от Западна Африка, събрали се на среща в нигерийската столица Абуджа, заплашиха нигерските превратаджии, че може да използват сила.

Нигер протест
БГНЕС

"Военна интервенция в Нигер може да дестабилизира целия регион", се казва още в съвместното изявление. Освен това двете правителства изтъкват, че "отказват да прилагат незаконните, нелегитимните и нечовешки санкции срещу народа и властите на Нигер", приети в Абуджа.

Генерал Абдурахман Чиани се обяви за новия лидер на Нигер

В неделя лидерите на страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) дадоха на нигерската хунта срок от една седмица за "цялостно завръщане към конституционния ред", като заявиха, че не изключват употребата на сила, ако превратаджиите не се съобразят с исканията им.

Освен това лидерите от ЕКОВАС решиха да "преустановят всички търговски и финансови трансакции" между страните си и Нигер, както и да замразят авоарите на военните, замесени в преврата.
Божидар Захариев/БТА