/ БГНЕС
Нигерската военна хунта, която завзе властта в страната през миналата седмица и извърши преврат срещу демократично избрания президент Мохамед Базум, заяви, че сваленото правителство е разрешило на Франция да извърши удари по президентството, за да се опита да освободи досегашния държавен глава, предаде Ройтерс.

Генерал Абдурахман Чиани се обяви за новия лидер на Нигер

Военната хунта,
която от сряда държи Базум в президентския дворец, неведнъж вече предупреди срещу чуждестранните опити за спасяването му, като отбелязва, че това ще доведе до кръвопролитие и хаос.

Коментарите на военните бяха направени от полковник Амаду Абрамане, един от участниците в преврата, по държавната телевизия. Той заяви, че разрешението за намесата на Франция е било одобрено от министъра на външните работи на Нигер Хасуми Масуду, изпълняващ функциите на министър-председател.

Агенция Ройтерс не успя да се свърже с Масуду за коментар.

Нигер протест
БГНЕС

Франция осъди преврата и призова Базум да бъде възстановен на поста си, но не обяви намерение да се намесва с военна сила, отбелязва Ройтерс.

Държавният преврат в Нигер последва превратите в съседните Мали и Буркина Фасо, като всички те бяха извършени на фона на вълна от антифренски настроения.

От десетилетие Франция разполага с войски в региона, които помагат в борбата срещу ислямистките бунтовници. Въпреки това някои местни жители заявяват, че искат бившият колониален владетел да спре да се намесва в делата на страната им. Нигер е ключов съюзник на Запада в операциите срещу бунтовниците, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, в полупустинния регион Сахел в Северна Африка. Има обаче опасения, че превратът може да отвори вратите за по-голямо руско влияние в региона, както и да позволи на бунтовниците да разпространят идеите си.

Ситуацията в Нигер остава неясна

Вчера поддръжници на хунтата изгориха френски знамена и нападнаха френското посолство в нигерийската столица Ниамей, като полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че всяко нападение срещу френските интереси в Нигер ще бъде посрещнато с "бърз и безкомпромисен отговор".

Икономическата общност на западноафриканските държави – главният регионален блок на Западна Африка - наложи санкции и заяви, че може да разреши използването на сила, ако превратаджиите в Нигер не върнат на власт сваления президент Мохамед Базум в рамките на една седмица.

ООН, ЕС и Русия поискаха незабавно освобождаване на президента на Нигер

Президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно посети Нигер през уикенда в опит да помогне за намиране на изход от кризата в съседната държава, и публикува снимки в социалните мрежи, на които се вижда как се среща с Базум и отделно с началника на могъщата президентска гвардия генерал Абдурахман Чиани, който се провъзгласи за държавен глава на Нигер.

Деби заяви, че двамата са разговаряли, за да проучат начините "за намиране на мирно решение".
Симеон Томов/БТА