Кралица Елизабет
Кралица Елизабет / Gulliver/Getty Images
Кралица Елизабет Втора разговаря чрез видеоконферентна връзка с ученици, изучаващи Космоса, припомни им колко важно е завръщането на Земята и им разказа за първия човек, пътувал в Космоса - съветския космонавт Юрий Гагарин, предаде Асошиейтед прес.

Кралицата, която кани Гагарин в Бъкингамския дворец малко след историческия му полет през 1961 г., беше попитана от децата що за човек е бил първопроходецът в областта на космическите полети, става ясно от разпространени от двореца подробности за разговора.

"Руснак", отвърна тя с усмивка, а слушателите й се засмяха. "Той не говореше английски. Беше очарователен, предполагам, че наистина е било очарователно да си първият."

Пет любопитни факта за ежедневието на кралица Елизабет Втора (ВИДЕО)

Специалистът по Космоса Маги Адерин-Покок, която беше домакин на видеосесията, състояла се по случай Седмицата на британската наука, добави, че сигурно е било ужасно да си първият човек в Космоса и да не знаеш какво ще се случи. Кралицата се съгласи и добави, че наистина е много важно да можеш да се върнеш на Земята.

Разговорът с учениците от начално училище "Томас Джонс" в Западен Лондон, се е състоял в сряда, но за него бе съобщено едва днес. Изминалата седмица бе тежка за Елизабет Втора, след като кралското семейство беше разтърсено от обвинения в расизъм и безчувствие, отправени му от принц Хари и Меган, отбелязва АП. Но въпреки скандала кралицата продължи да изпълнява задълженията си както обикновено, както го прави от десетилетия. Учени от Музея на Космоса в Лондон й разказаха за мисията на марсохода на НАСА "Пърсивиърънс" и обсъдиха находка - парчета от метеорит, открита през седмицата в Англия.
 


Групата подари на кралицата комплект маски с марсохода "Пърсивиърънс", изпратени от централата на НАСА за кралското семейство. Професор Каролайн Смит от Природонаучния музей поиска едната от маските да бъде дадена на принц Филип, съпруга на кралицата, заради дългогодишния му интерес към науката и изследването на Космоса.

Принцът, който е на 99 години, се възстановява в болница в Лондон, след като беше подложен на сърдечна процедура.
БТА