/ Пресцентър Министерски съвет
Борисов вижда светло бъдеще за Балканите
98114
Борисов вижда светло бъдеще за Балканите
  • Борисов вижда светло бъдеще за Балканите
За европеец на годината беше отличен премиерът Бойко Борисов днес в Сараево. Той получи наградата от Агенцията за представяне и промотиране на успешни мениджъри, а награждаването премиерът използва, за да начертае бъдещето на региона.

Борисов в Сараево: Западните Балкани остават приоритет за ЕС
 
Бойко Борисов получи наградата при откриването на международен бизнес форум, на който той представи своята визия за ангажиментите на политиците към бизнеса така: "Да създадем такива условия в нашите държави, че бизнесът и инвеститорите да са сигурни, данъчните системи да са прогнозируеми, а инвестициите - гарантирани. В това има смисъл нашето приятелство със Звиздич, със Заев, с Еди Рама, Вучич, Ципрас, с всички колеги. Магистралите, дигиталната инфраструктура, жп линиите, пристанищата, етническата толерантност - това основите за развитие на Балканския бизнес".
 
А ето и условията, създадени в България, представени от Борисов: "Плосък данък, 20% ДДС, приблизително 4% ръст на икономиката, под 6% безработица, на нивото на 89-та година сме в момента, валутен борд 1 евро - 2 лева фиксирано, 22 години живеем във валутен борд".

Наградиха Борисов със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ (ВИДЕО)
 
Премиерът представи бъдещите инфраструктурни проекти в региона като истинска златна мина: "Да вържем топлите пристанища на Черно море, на Адриатика, на Егейско море, Дунава - изключително добри проекти. А това е добро вече и за всички следващи държави, като Босна и Херцеговина, Черна Гора. Коридор номер 8 е изключително важен, София - Скопие - Тирана. Коридор 10 София - Белград, а като казвам Сараево, Белград, Будапеща, Братислава, имам предвид от Истанбул нататък, Иран, Ирак, Турция. Целият трафик от тази Африка минава по тези коридори. Печатница за пари ще бъде това за Балканите. Тогава ще дойде на дневен ред да направим едно гише, независимо в коя държава на Балканите минава товарът, единна такса, един данък, за да облекчим максимално бизнеса, трафика, обслужването на хората. Така че, паралелно с това трябва да мислим как да изградим визионерската си система, как ще изглеждат Балканите след 4-5 години".
 
До тогова всичко описано дотук ще бъде готово, зарече се премиерът.