/ Пресцентър Министерски съвет
Австрия възприе идеята за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и в своето председателство ще продължи този приоритет, но страните от региона трябва да преодолеят различията помежду си.

След изборите Босна и Херцеговина ще е готова с молбата си за членство в ЕС

Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Борисов в Сараево
Пресцентър Министерски съвет

Можем да сме спокойни, че в следващите шест месеца процеса за европейската перспектива на Западните Балкани ще се движи“, посочи Борисов и акцентира върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност.

Награждават Борисов със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ в Сараево

Българският министър-председател даде пример за решаване на различията с договорите, сключени между София и Скопие миналата година и Скопие и Атина преди месец.

Туск: ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани

„Защо Босна и Херцеговина трябва да се поучи и да вземе пример - за да намери решение на вътрешните си конфликти. Нито за България, нито за Гърция, нито за Република Македония това са били лесни решения, но това даде перспектива“, подчерта Борисов.

Борисов в Сараево
Пресцентър Министерски съвет

„Искам специално да благодаря за всичко, което България е направила за нас в последните 20 години и най-вече в последните 6 месеца“, каза председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Той посочи, че Българското председателство на Съвета на ЕС успя да постави и да спомогне за продължаването на фокуса върху региона в европейския дневен ред. „Това е изключително важно за нас, защото европейската перспектива е една от основните ни цели“, каза Звиздич.

Европейският съюз излезе с декларация за срещата ЕС-Западните Балкани

Председателстващият Съвета на министрите посочи и че двете страни ще продължат да работят за икономическото развитие и свързаността в региона, както и по темата със сигурността и борбата с екстремизма.