Борис Джонсън
Борис Джонсън / /Getty Images
Премиерът Борис Джонсън и съпругата му Кери вече не планират да организират сватбено тържество в правителственото имение, съобщиха източници от Даунинг стрийт след бурята от критики срещу този план.

Джонсън обяви оставката си като лидер на Консервативната партия в четвъртък. Тя обаче ще влезе в сила едва когато партията избере негов наследник през следващите месеци.

Той беше обвинен, че удължава мандата си отчасти защото двамата с Кери вече са разпратили покани за отложеното си сватбено тържество на 30 юли в Чекърс, провинциалната резиденция на премиера.

Джонсън планирал в края на юли парти по повод третия си брак

"Вкопчване за едно последно парти", изригна в петък левият таблоид "Дейли мирър" в препратка и към скандала с партитата, които нарушават локдауна и които допринесоха за свалянето на Джонсън.

Източници от Даунинг стрийт обаче заявиха, че съобщенията в този смисъл са неверни и се търси друго място.

Във всеки случай частните разходи, натрупани от семейсство Джонсън в Чекърс, няма да бъдат фактурирани на данъкоплатците, казаха те.

Двойката сключи брак на частна церемония в Лондон през май 2021 г. Заради ковид ограниченията гостите на градинското парти можеше да бъдат едва 30.

Критици заявиха, че Джонсън е имал предвид селския дом от XVI век, когато в речта си за оставката пред Даунинг стрийт 10 в един момент допусна грешка, благодарейки на "прекрасния персонал тук, в Чекърс".

Кери с малката им дъщеря Роми на ръце стоеше наблизо с персонала и останалите поддръжници на кабинета на Джонсън, докато той произнасяше шестминутната реч.

Джеймс Клевърли, третият министър на образованието на Джонсън в рамките на една седмица след бунта в кабинета, заяви, че новият премиер трябва да му предостави ползването на Чекърс, ако бъде отстранен преди сватбеното тържество.

"Мисля, че ако това стане до този момент, подозирам, че би било доста щедро действие от страна на новия премиер да позволи това да се случи", каза Клевърли пред радио Би Би Си.

"Мисля, че е грубо да се отнасяме негативно към двама души, които искат да отпразнуват брака си и любовта си един към друг", каза той.
БГНЕС