Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви оставката си като лидер на Консервативната партия след вълна от правителствени оставки, съобщи CNN.

„Ясно е, че волята на парламентарната Консервативна партия трябва да има нов лидер на тази партия и следователно нов министър-председател“, каза той. „Съгласих се със сър Греъм Брейди, председателя на нашите депутати от задната скамейка, че процесът на избор на нов лидер трябва да започне сега и графикът ще бъде обявен следващата седмица. Днес назначих кабинет, който да служи, както ще направя, докато не бъде избран нов лидер“, заяви Джонсън.

„Така че искам да кажа на милионите хора, които гласуваха за нас през 2019 г., много от тях гласуваха за консерваторите за първи път. Благодаря ви за този невероятен мандат. Най-голямото консервативно мнозинство от 1987 г. насам“, добави той.
 


Снощи Джонсън каза, че възнамерява „да остане и да се бие“. Но лавината от оставки на министри в правителството продължи до четвъртък, като писмо след писмо критикуваха скандалния лидер и умоляваха Джонсън да се оттегли. Напускането на Джонсън бележи забележително падение за министър-председател, който някога се смяташе за притежаващ политически суперсили, с привлекателност, която надхвърляше традиционните партийни линии.

Той спечели убедителна победа през декември 2019 г. с обещанието да постигне сделка за Брекзит и да изведе Обединеното кралство към светло бъдеще извън Европейския съюз. Но премиерството му се провали след пандемията от COVID-19. Най-непосредствената причина за провала му бяха последиците от неуспешното справяне на Джонсън със скандал около държавен служител, за когото се твърди, че е опипал двама души на вечеря миналата седмица. Но Джонсън се сблъска с множество други скандали, които удариха позицията му в социологическите проучвания – въпреки убедителната му победа с 80 места на общите избори преди по-малко от три години.

Те включват обвинения за използване на дарителски пари неправомерно за плащане на ремонт на дома му на Даунинг стрийт и нареждане на депутатите да гласуват по такъв начин, че да защитят колега, който е нарушил правилата за лобиране.

 


В. "Сън" пише, че Джонсън ще остане начело на управляващата Консервативна партия, докато тя избере през лятото свой нов лидер.

Новият министър на финансите Надим Захауи призова премиера да подаде оставка - по-малко от 48 часа след като бе назначен на поста от него.

Аналогичен апел към Джонсън отправи и министърът на отбраната Бен Уолъс.

За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на британското правителство - безпрецедентно голям брой.

Съгласно проучване на социологическата агенция "Саванта КомРес" (Savanta ComRes) 72 процента от британците са на мнение, че министър-председателят трябва да подаде оставка.

 

БГНЕС