/ БТА
Безпилотен летателен апарат се разби в петролната рафинерия "Илски" в руския Краснодарски край, при което най-малко двама души са пострадали, а на мястото е избухнал слаб пожар, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Украйна системно атакува руската енергийна инфраструктура, за да се опита да наруши руската икономика и способността ѝ да финансира военните усилия на украинска територия.

Рафинерията "Илски" е един от основните производители на горива в Южна Русия, с капацитет за преработка на 6,6 милиона тона суров петрол (132 000 барела дневно) на годишна база.

Ръководителят на Северски район в Краснодарския край Андрей Дорошевски съобщи в канала си в "Телеграм", че огънят на мястото на инцидента е бил потушен.

"Тази нощ гражданската инфраструктура на нашия регион бе подложена на масирана атака от страна на престъпния киевски режим", написа той и уточни, че безпилотен самолет е повредил административните сгради в петролната рафинерия.

През февруари обектът отново бе поразен при украинска атака с дронове.

Отделно от това регионалните власти съобщиха, че са потушили открити пожари в петролни депа в Тамбовска и Ростовска област.

По-рано днес руското Министерство на отбраната съобщи, че през тази нощ системите за противовъздушна отбрана на страната са прехванали и унищожили 114 украински безпилотни летателни апарата, включително 70 над Кримския полуостров и акваторията на Черно море, 43 над Краснодарския край и един над Волгоградския край, отбелязва ТАСС. Властите в Краснодарския край съобщиха за един загинал.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА