/ БТА
Украйна ще утре ще въведе частични целодневни спирания на тока в цялата страна, за да улесни работата на енергийната мрежа, която е тежко повредена от руските бомбардировки, обяви днес компанията оператор "Укренерго", цитирана от Франс прес.

"На 19 юни всички регионални електроразпределителни компании ще въведат почасови спирания на тока за предприятията и за домакинствата", каза компанията и обяви, че тези мерки ще важат за период от 24 часа, докато досега те са се отнасяли за по-кратки периоди по време на пиково потребление.

"Причината (за тези ограничения) е очаквано повишаване на потреблението вследствие на по-високите температури", обясни "Укренерго" и уточни, че "критичната инфраструктура" няма да бъде засегната от спиранията.

През пролетта на 2024 г. масирани руски удари с дронове и ракети опустошиха множество украински електроцентрали, което причини недостиг на електроенергия и принуди Киев да въведе режим на тока и да внася електроенергия от европейските си съседи, припомня АФП.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че от зимата до сега руските бомбардировки са извадили от строя половината от мощностите за производство на електроенергия в Украйна.

Киев призова западните си съюзници да му помогнат да възстанови енергийната си мрежа. Този проект изисква големи инвестиции и да бъдат предоставени на Киев още системи за противовъздушна отбрана, за да може той да противодейства на ударите на Москва.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Владимир Арангелов/БТА