/ iStock/Getty Images
Беларуските власти блокираха достъпа до водещ информационен сайт и задържаха някои от работещите за него журналисти, както и журналисти от други медии. Това са поредните мерки в рамките на мащабната кампания на властите срещу инакомисилието и независимите медии в Беларус, предаде Асошиейтед прес.

Беларуското министерство на информацията съобщи, че е блокирало сайта на медията "Наша Нива", след като канцеларията на генералния прокурор я обвини в публикуване на незаконно информационно съдържание.

Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) каза, че властите са извършили обиски в офисите на "Наша Нива" и са задържали за разпит главния редактор Егор Мартинович, журналистите Андрей Скурко, Андрей Динко и счетоводителя Волха Ракович. Беларуският следствен комитет съобщи, че за Мартинович е била извикана линейка, защото му прилошало, но по-късно разпитът му е продължил.

Агенти на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) извършиха претърсвания и в две регионални медии - "Бресткая газета" в град Брест до границата с Полша и "Интекс-прес" в град Барановичи.

В град Орша, Източна Беларус, властите задържаха Игор Казмерчак, редактор на информационния сайт Orsha.eu и претърсиха апартамента на фотографа Денис Дубков. В друг източен град - Бобруйск, КГБ задържа Алеся Лацинска, журналистка, работеща за независимия информационен сайт Bobr.by.

В североизточния град Витебск бе задържан журналистът на свободна практика Виталий Скляр, а властите претърсиха апартамента на друг журналист - Дмитрий Казакевич, който не си е бил вкъщи по време на обиска. В град Глубокое във Витебска област КГБ задържа журналиста на свободна практика Змицер Лупач в санаториума, където е бил отседнал.

Журналистът от "Наша Нива" Артьом Харбацевич свърза акциите на властите с предишна кампания срещу независимия информационен сайт Tut.by, чийто портал в интернет бе блокиран, а 12 от журналистите му задържани през май тази година, отбелязва АП.
БТА