Бейби бум в Китай след отмяната на формулата „едно семейство-едно дете
Бейби бум в Китай след отмяната на формулата „едно семейство-едно дете / Thinkstock/Getty Images

През 2016 година в Китай са родени най-голям брой деца от началото на века, след като държавата охлаби политиката по семейно планиране, позволявайки на повече семейства да имат и второ дете, съобщиха властите.

Колко ще нарасне населението на Китай за петилетка?

Страната се сдоби с още 17, 86 млн. новородени през миналата година - ръст от 7,9%. Половината от новородените са в семейства, където вече има по едно дете.
Числото за 2016 година е с 1,31 млн. по-голямо от това през предходната година, посочва статия във в. „Чайна дейли".

Край на ерата "едно семейство - едно дете" в Китай

Броят на новородените в семейства, където това е второ дете, е нараснал от около 30% през 2013 година на 45% през 2016.

Повечето раждания са били през първото шестмесечие на годината, преди да се е усетил ефектът от промяната на политиката по семейно планиране. Освен това, 2016 беше Година на маймуната, смятана от китайците за особено благоприятна за новородените.
От края на 70-те години строги мерки в най-многолюдната държава в света, ограничаваха повечето семейства до единствено дете, а нарушителите бяха глобявани, прибягваше се и до принудителни аборти.

Момичетата изчезнаха в Китай

Страната либерализира до известна степен формулата „едно семейство-едно дете" преди година в отговор на загриженост от застаряване на населението и намаляваща работна сила.

Около 53% от китайските семейства обаче, не могат да си позволят да мислят за второ дете, сочи допитване сред 10 000 семейства с деца под 15-годишна възраст, проведено от Китайската федерация на жените.

Източник: БГНЕС