Австралийското правителство отправи искане за задържане на Новак Джокович в събота сутринта, след като канселира за втори път визата на световния номер 1, съобщи правителствен адвокат в извънредно изслушване, съобщи БГНЕС.

Ще снимат филм за Джокович и премеждията му в Австралия

Сърбинът ще бъде задържан в хотел, с изключение на посещението си на онлайн изслушване в съда в адвокатската му кантора, където ще бъдат и ръководни лица от граничните власти, поясни адвокат Стивън Лойд. Междувременно стана ясно, че случаят на Джокович е отведен във Федералния съд на Австралия.

Припомняме, че по-рано през деня имиграционният министър на страната Алекс Хоук анулира за втори път визата на Джокера. 34-годишният тенисист кацна на летището в Мелбърн на 5 януари, но бе спрян от граничните власти, които отказаха да приемат визата му за медицинско изключение от коронавирус поради положителен PCR тест на 16 декември. Впоследствие сърбинът бе задържан в хотел за бежанци, където прекара четири нощи, преди адвокатите му да спечелят делото за анулираната виза.

Днес обаче Хоук използва „специални правомощия“, с които отне за втори път визата на Джокович. Световният номер 1 напусна необичайно тренировката си тази сутрин половин час след началото й. Той се бори за десета титла от Австралия и рекордна 21-а от Големия шлем, като бе изтеглен на жребия в четвъртък срещу сънародника си Миомир Кецманович. Участието му в първия за годината турнир от Големия шлем е под огромна въпросителна, като се очаква той в крайна сметка да бъде депортиран от страната.

Някои тенисисти изразиха подкрепата си за Джокович, но други не бяха доволни от развитието на ситуацията. Световният номер 4 Стефанос Циципас разкритикува поведението му, казвайки: „Със сигурност той играе по собствени правила.

Почти всички на Аустрелиън Оупън са ваксинирани. Но други избират да следват своя собствен път, което до известна степен прави мнозинството да изглежда като глупаци“, коментира първата ракета на Гърция.

Бащата на Джокович твърди, че отново е задържан, властите отричат

Самият Джокович се вкара в допълнителни проблеми, след като разкри за свои „грешки“. Той сподели, че е провел интервю с журналист от френския L‘Equipe на 18 декември, два дни след положителния си тест, а по време на позитивния PCR и ден по-късно посетил две събития - награждаване на тенис таланти и церемония на сръбските пощи, където бил почетен с пощенска марка с неговия лик, като и на двете бил без предпазна маска.

В добавка, сърбинът призна, че екипът му е отбелязал грешното квадратче при попълване на документация на летището, твърдейки, че не е пътувал 14 дни преди пътуването си до Австралия. Постове в социалните мрежи обаче показаха нещо съвсем различно, а именно световният номер 1 в Марбея, Испания. 

Всичко по темата четете в gong.bg
БГНЕС