Световният номер 1 в тениса Новак Джокович спечели изненадващо делото си за депортация от Австралия, като съдия нареди незабавното му освобождаване от имиграционен хотел. Съдия Антъни Кели сложи край на съдебния процес, след като страната се отказа от решението си да анулира визата на звездата.

Демонстрация в подкрепа на Джокович пред сръбския парламент (СНИМКИ)

Но правителствен адвокат предупреди, че Австралия може да използва министерски сили, с които да нареди премахването на сърбина от страната, което би довело до това той да бъде със забрана за три години.

Чичото на Джокович пред NOVA: Очаквам оставката на директора на Australian Open 2022

Предвид факта, че австралийското правителство е изправено пред унизително поражение, адвокатът Кристофър Тран информира съдията, че имиграционният министър Алекс Хоук може да използва изпълнителни правомощия. „Инструктиран съм, че министърът ще обмисли дали да упражни лична власт на отмяна“, каза той.

Световният номер 1 в тениса, който не е ваксиниран, пристигна в Австралия миналата сряда, надявайки се да защитава титлата си от Australian Open и да постигне безпрецедентна 21-а корона от Големия шлем. Вместо да бъде приветстван като шампион, той бе разпитан на летището през нощта, преди визата му да бъде анулирана и да бъде трансфериран в хотел за бежанци в Мелбърн, чакайки евентуална депортация.
БГНЕС