/ БТА
Стотина граждани се събраха снощи пред парламента на Сърбия в Белград, за да окажат подкрепа на най-добрия тенисист в света Новак Джокович заради начина, по който бе третиран на влизане в Австралия, съобщи Бета.

Демонстрантите се събраха по призив на бащата на Джокович Сърджан. Насъбралите се граждани носеха сръбски знамена и транспарант с надпис "Не съществува граница, която ти не можеш да преминеш". Участниците в демонстрацията скандираха против ваксинацията.

Сред насъбралите се граждани бе и министърът на труда Дария Кисич Тепавчевич, която е член на Кризисния щаб за борба с епидемията от коронавирус в Сърбия.

БТА

Пред гражданите говори Сърджан Джокович, който заяви, че австралийските власти искат да поставят Новак "на колене".

"Ноле е сърцето на Сърбия", "Не даваме Новак", викаха гражданите.

БТА

Новак Джокович се намира под карантина в Мелбърн. Тенисистът, който не е ваксиниран, трябваше да бъде депортиран, но това няма да се случи до понеделник, тъй като той обжалва решението на Австралия да анулира визата му поради факта, че не е ваксиниран. Джокович трябваше да защити титлата си на номер едно в света на Откритото първенство на Австралия, което започва на 17 януари.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини Австралия, че малтретира тенисиста. Държавният глава заяви в Инстаграм, че е разговарял по телефона с Джокович. "Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия е с него и че нашите власти вземат всички мерки, за да спрат час по-скоро малтретирането на най-добрия тенисист в света", заяви Вучич.

БТА

Подкрепа за тенисиста дойде днес и от сръбския патриарх Порфирий. На Коледа по стар стил, когато празникът се отбелязва в Сърбия, Порфирий изрази духовна подкрепа в Инстаграм за водача в световната ранглиста по тенис.

"От неволите и изкушенията, през които преминаваш в деня на Коледа, един ден на истинска радост, утре ще остане само бледа сянка. Бог е велик и ти го знаеш, защото си израснал под звука на камбаните на църквите на Неманичите. За теб се молят милиони православни сърби, както и ти за нас. Нека нетленната топлина и любов на Витлеемската пещера да сгрее и да укрепи сърцето и душата ти", пише Порфирий.
БТА