Новак Джокович се събуди за втора поредна сутрин, този път в деня на православната Коледа, в център за задържане в Мелбърн, където прекара втора нощ след анулирането на визата му. Семейството му в Сърбия организира снощи протест в негова подкрепа, предаде Франс прес.

Без да сдържа гнева си, бащата на тенисиста Сърджан Джокович говори пред събралото се множество в Белград, като осъди "политическия лов на вещици" и "коронафашизма", призовавайки синът му да бъде освободен.
 

Новак Джокович не получи разрешение да влезе в Австралия

Десет дни преди началото на Откритото първенство на Австралия (от 17 до 30 януари) Джокович прекара втора нощ в тясна стая в Парк хотела в Мелбърн, в който австралийското правителства настанява незаконно пребиваващи хора.
 

Джокович, чиято виза беше анулирана поради липса на необходимите документи за освобождаването му от задължителна ваксинация, няма да бъде експулсиран преди понеделник - датата на ново изслушване пред съдия в Мелбърн.

Сградата, в която се намира тенисист номер едно в света, има лоша репутация. През декември в нея горя пожар.

Нейни обитатели се оплакаха в социалните мрежи, илюстрирайки положението и със снимки, че намират в храната си червеи и мухъл, а през октомври 21 души се заразиха там с COVID-19.
 
  Междувременно сръбският патриарх Порфирий изрази духовна подкрепа в Инстаграм за водача в световната ранглиста по тенис Новак Джокович, който е блокиран в Мелбърн в очакване на решението на съда по жалбата му срещу отказа на австралийските власти да го допуснат в страната, където трябваше да участва в Откритото първенство на Австралия по тенис.

"От неволите и изкушенията, през които преминаваш в деня на Коледа, един ден на истинска радост, утре ще остане само бледа сянка. Бог е велик и ти го знаеш, защото си израснал под звука на камбаните на църквите на Неманичите. За теб се молят милиони православни сърби, както и ти за нас. Нека нетленната топлина и любов на Витлеемската пещера да сгрее и да укрепи сърцето и душата ти", пише Порфирий.

БТА