Новак Джокович
Новак Джокович / Gulliver/Getty Images
Министърът на вътрешните работи на Австралия Карън Андрюс отрече, че най-добрият тенисист в света Новак Джокович е "държан като пленник" в страната, след като сърбинът прекара нощта в хотел за настаняване на емигранти в Мелбърн, докато неговите адвокати обжалват решението на местните власти за депортацията му.

Защитаващият титлата си на Откритото първенство на Австралия и деветкратен победител в турнира Джокович беше задържан на летището в Мелбърн в сряда при пристигането си в страната, след като граничните власти оспориха валидността на визата му.

Белградчанинът получи специално разрешение на базата на медицинско изключение за участие в Откритото първенство на Австралия, което започва на 17 януари, но това не беше достатъчно за граничните служби, които анулираха визата му, тъй като той "не е успял да осигури надеждни доказателства, че отговаря на изискванията за влизане в Австралия". 

Джокович можеше да напусне Австралия още в четвъртък, но неговите адвокати внесоха жалба срещу депортацията му, която ще бъде разгледана от съда в понеделник. 

"Г-н Джокович не е държан като пленник в Австралия, той е свободен да напусне във всеки един момент, в който прецени, а граничните власти ще му съдействат за това", заяви Андрюс за националната телевизия ABC. 

Министърката също така допълни, че местните служби разглеждат и случаите на други двама неваксинирани тенисисти, които са допуснати в страната за участие в Откритото първенство на Австралия с подобни медицински изключения. 

Тя отрече, че Джокович е бил нарочен и има различно отношение към него. "Това, което се получи с г-н Джокович при граничната проверка, може да се случи с всеки. Можеше да стане и по-рано в пътуването, при качването на самолета за Австралия например. Но всеки пристигнал трябва да покаже валидно доказателство, че отговаря на изискванията за пребиваване на територията на Австралия. Затова и граничните власти разглеждат случаите и на други двама тенисисти, за които ме информираха, във връзка с това дали и те имат право да бъдат в страната", каза Андрюс. 

Междувременно бащата на тенисиста - Сърджан, вчера обвини правителството в Канбера, че синът му е държан като затворник и властите искат да го унижат.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Новак Джокович е жертва на "политическо преследване" от австралийските власти, а външният министър на страната пък съобщи, че е отправил "устен протест" към австралийския посланик в Белград заради "неприемливото и антихуманно отношение", на което е подложен Джокович в Мелбърн.

В началото на седмицата организаторите на Откритото първенство на Австралия разрешиха на сърбина, който е номер 1 в световната ранглиста, да участва с медицинско изключение, тъй като не е ваксиниран.

"Джокович подаде молба за медицинско изключение, което му беше предоставено, след като беше разгледано и одобрено от две независими комисии от медицински експерти", обясниха домакините на турнира, като добавиха, че едната от комисиите е независимият панел за разглеждане на случаи за медицински изключения, назначен от здравния департамент на щата Виктория, чиято столица е Мелбърн.
БТА