Антисирийски депутат убит при атентат с кола бомба в Бейрут
Антисирийски депутат убит при атентат с кола бомба в Бейрут / снимка: BGNES

Известен ливански депутат християнин и противник на Сирия бе убит при взрив на кола бомба в християнската част на Бейрут, предаде Ройтерс. При взрива са загинали още най-малко шест души и 20 са ранени.

Антоан Ганем, 64-годишен, от партията Християнска Фаланга е бил главната мишена на атентаторите, съобщи пожелал анонимност източник от парламента. Ганем беше християнин-маронит от управляващия блок "Демократична среща", оглавяван от Уалид Джумблат.

Експлозията стана в квартала Син ел-Фил близо до хотел "Метрополитън". Телевизиите показват горящи автомобили и сериозни щети по околните сгради.

Атаката беше извършена шест дни преди парламентът да се събере, за да избере президент на мястото на Емил Лахуд. По силата на конфесионалното устройство в Ливан държавният глава се избира от средите на маронитите, които са мнозинство сред ливанските християни.

През последните две и половина години ливанската столица преживя няколко серии бомбени атентати, много от които насочени срещу политици. През юни тази година антисирийският депутат Уалид Ейдо и още 9 души загинаха при нападение с кола бомба.

През февруари 2005 г. бившият министър-председател Рафик Харири бе убит с още 22 души при атака с кола бомба.