/ БГНЕС
Общо 8 са момчетата, изведени от пещерата Луанг в Тайланд, където са блокирани от 23 юни. Това съобщи българинът Панчо Благоев, който живее в Тайланд. Все още имената на спасените не са обявени, няма информация и за здравословното им състояние.

В пещерата остават още петима.

Български журналист в Тайланд разказва за спасителната акция, която целият свят следи

На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор. Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях. Пещерата, която се простира на близо 10 км, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.
Уникалната спасителна акция по изваждането на момчетата започна на 8 юли. В първия ден бяха изведени 4 момчета.

Вторият етап от спасителната операция започна на 9 юли в 11.00 ч. местно време след смяна на кислородните бутилки по маршрута на тяхното придвижване, който минава частично под вода. През днешния ден бяха спасени още четири деца. Ако хубавото време се задържи, се очаква последните пет момчета да бъдат изведени на 10 юли.
Изведоха първите деца от пещерата в Тайланд (СНИМКИ/ВИДЕО)

В спасителната мисия участват 90 водолази - 40 тайландци и 50 чужденци, от които 19 австралийци. Бивш тайландски военноморски тюлен загина в петък, докато поставяше кислородни бутилки в пещерата, която е дълга 10 км.

В коментар за хода на спасителната мисия тайландският вътрешен министър Анупонг Паоджинда, съобщи, че спасените момчета са в живи и здрави, но ще им бъдат оказани медицински грижи, предаде Асошиейтед прес.
БТА