Футболният треньор, който придружава 12-те деца, блокирани в наводнена пещера в Тайланд, предаде чрез водолази писмо с молба за прошка до родителите на момчетата, предадоха Франс прес и ДПА.

"В момента всички деца са добре. Спасителите се грижат добре за тях. Благодаря за цялата морална подкрепа, моля за прошка всички родители", пише 25-годишният треньор Екапол Чантавон в писмото, което публикуваха спасителите.

Откриха живи момчетата, загубили се и прекарали дни в пещера в Тайланд

От откриването на децата и треньора им в понеделник вечерта са публикувани само два видеоклипа с тях, а опит за инсталиране на телефонен кабел за връзка с тях бе неуспешен.

деца Тайланд
БГНЕС

Във видеоклиповете младият треньор изглежда отслабнал и отпаднал духом, което породи бурни дебати в Тайланд за чувството му на вина, че е завел поверените му деца в пещера, за която се е знаело, че се наводнява в сезона на мусонните дъждове. Освен това равнището на кислород в пещерата е спаднало, което поражда тревоги за здравето на децата.

Блокираните в пещера момчета проявяват силен дух, питат за резултатите от Мондиала

Днес обаче спасителите публикуваха писма на децата до семействата им, които са първите публични доказателства за живот от вторник.

"Не се тревожете, тате и мамо, станаха две седмици откакто заминах, но ще се върна да ви помагам в магазина", пише Екарат, подписал се с прякора си Бев. Родителите му имат малка бакалия.

деца Тайланд
БГНЕС

"Добре съм, но тук е малко студено. Не се тревожете за мен. Не забравяйте да ми приготвите празненство за рождения ден", пише Дуангфет, подписвайки се с прякора си Дом.

Провизии за 4 месеца и уроци по гмуркане за футболния отбор, блокиран в пещера

"Ако изляза, моля ви заведете ме да хапна муу крата", тайландско ястие със свинско на скара и зеленчуци, пише Пифат, подписвайки се с прякора си Ник.

Вчера бивш водолаз от тайландските ВМС загина при операция за доставка на храна на младежите. Смъртта му повдига въпроса доколко е възможно безопасно изкарване на децата и треньора им от наводнената пещера, където те са блокирани от 14 дни.

Спасителната операция в пещера в Тайланд вече взе жертва (ВИДЕО)

Снощи ръководителят на кризисния щаб Наронгсак Осоттанаком, който е и губернатор на провинция Чианг Рай, заяви, че евакуирането им с водолазни апарати не е подходящо.

Много от децата, които са на възраст от 11 до 16 години, не знаят да плуват и никое не се е занимавало с водолазно гмуркане, което допълнително усложнява спасителната операция.

деца Тайланд
БГНЕС

В момента са нужни 11 часа на опитен водолаз да направи отиване и връщане до мястото, където са децата и треньорът им - шест часа на отиване и пет на връщане с помощта на течението.
Маршрутът е дълъг няколко километра с трудни преходи под студена и мътна вода, с препятствия като тесни подводни участъци, скали и други отломки. В някои части видимостта е нулева.

Шефът на SpaceX изпраща инженери в Тайланд в помощ на блокираните в пещера деца

Спасителите обмислят пробиване на дупка с дължина 600 метра в горната част на пещерата и изваждане на децата и треньора им с хеликоптер, но този вариант все още се проучва.

Американският предприемач Илон Мъск вчера съобщи, че изпраща инженери от две от фирмите си в Тайланд да помогнат при евентуално пробиване на проход.

деца Тайланд
БГНЕС

БТА