/ Gulliver/Getty Images
Предприемачът Илон Мъск каза, че изпраща в Тайланд инженери от две от своите компании, за да се опитат да помогнат за изваждането на младежки футболен отбор, блокиран в наводнена пещера, предаде Асошиейтед прес.

Надпревара с времето: Дъждове могат да затруднят спасяването на футболистите от пещерата

Мъск обяви това в Туитър, след като друг потребител на социалната мрежа го помоли да помогне на 12-те момчета и техния треньор, които са под земята от почти две седмици.

Спасителната операция в пещера в Тайланд вече взе жертва (ВИДЕО)

Мъск каза, че компанията му "Боринг", която копае тунели за модерни транспортни системи, е придвижила георадар и е обсъждала идеи за изграждане на въздушен тунел.

Той заяви, че инженери от компаниите му "Боринг" и "Спейс екс" трябва да пристигнат на мястото, за да преценят сложността на евакуацията.

Блокираните в пещера момчета проявяват силен дух, питат за резултатите от Мондиала

Тайландските власти, които ръководят операцията за спасяване на 12-те момчета и техния треньор, заявиха, че разполагат с ограничено време, за да ги извадят от наводнената пещера.

"Не можем повече да чакаме всички условия да бъдат налице, защото обстоятелствата ни притискат. Първоначално мислехме, че момчетата могат да останат в безопасност в пещерата за известен продължителен период, но обстоятелствата се променят. Разполагаме с ограничено време", каза командирът на тайландските морски тюлени.

Обмислят да превърнат в атракция пещерата, в която изчезнаха футболисти (СНИМКИ)

Кислородът под земята намалява, а спасителни работници се опитват да изградят тръбопровод за доставяне на кислород в пещерните камери в допълнение към кислородните бутилки, използвани от водолазите.

Властите бързат да изпомпат водата от пещерата, преди нови бури в идните дни отново да повишат водното ниво. В този случай обаче гмуркането ще бъде единственият възможен начин за бягство, макар специалисти да предупреждават, че това е изключително опасно, дори за хора с опит.
БТА