Останалите осем момчета и треньорът им по футбол остават на мястото, където намерили убежище при наводняването на пещерата
Изведоха първите деца от пещерата в Тайланд
98138
Изведоха първите деца от пещерата в Тайланд
  • Изведоха първите деца от пещерата в Тайланд
Четири от блокираните в наводнената пещера в Северен Тайланд момчета вече са изведени, съобщи Наронгсак Осатанакорн, губернаторът на провинция Чианг Рай и ръководител на спасителната операция, цитиран от ДПА.

Спасителна акция: Изваждат момчетата, прекарали дни в пещера в Тайланд

Останалите осем момчета и треньорът им по футбол остават на мястото, където намерили убежище при наводняването на пещерата, на 4 км от изхода. По-рано представител на спасителните екипи бе съобщил, че са били изведени шест момчета.
 

БГНЕС


По-рано днес властите започнаха опасната мисия по извеждането на 12-те момчета и треньора им от пещерата, където те бяха блокирани преди повече от две седмици. Операцията ще продължи в понеделник, предаде ДПА, като се позова на спасителните екипи.

Ръководителят на спасителната операция каза на пресконференция, че ще са необходими около 10 часа за подготовка на следващия етап от мисията, съобщи Ройтерс.
 
Днес първо са били изведени момчетата в най-добро здравословно състояние. На пресконференция Наронгсак Осатанакорн уточни, че три от децата са били откарани в болница с хеликоптер, а едно - с линейка.

Първоначално те бяха поети в импровизирана лечебница близо до пещерата, където били подложени на физически преглед.
 
Оказва се, че нивото на водата в голяма част от галериите е спаднала, което е помогнало на децата.

Треньорът на блокираните в пещера в Тайланд деца помоли за прошка

В спасителната мисия участват 90 водолази - 50 чужденци и 40 тайландци. Операцията протича по-добре от очакваното, обнадежден е нейният ръководител.
 
Властите първоначално изразиха предположения, че момчетата може да останат в частично наводнената пещера няколко месеца, освен ако не се научат да се гмуркат.


На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор. Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях.
 
Блокираните в пещера момчета проявяват силен дух, питат за резултатите от Мондиала
 
Пещерата, която се простира на близо 10 км, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.


Спасителната операция започна тази сутрин в 10.00 ч. местно време (6.00 ч. българско). Ден преди спасителната операция да започне децата изпратиха писма до роднините си, в които им пишеха да не се притесняват за тях. Писмо написа и учителят на момчетата, в което се извинява на родителите на учениците си и обещава да направи всичко по силите си, за да им помогне.
 
БТА