Спасителите са пробили повече от сто дупки в повърхността на наводнената пещера в Тайланд, където вече две седмици са блокирани 12 деца и треньорът им. За съжаление, както пише вестник "Нейшън", цитиран от ТАСС, спасителите още не могат да открият къде точно се намират учениците от футболния отбор. Някои от отворите били с дълбочина от 400 метра. Специалистите обаче нямат оборудване, което да позволи точно да се определи къде се намират 13-те души, каза ръководителят на кризисния щаб Наронгсак Осоттанаком, който е и губернатор на провинция Чианг Рай.
 
Треньорът на блокираните в пещера в Тайланд деца помоли за прошка

Тази вечер или утре сутринта се очаква да пристигнат тримата чужди инженери, изпратени от бизнесмена Илън Мъск, които да преценят дали може да бъде направен тунел за евакуиране на децата. Мъск беше написал в туит, че може да бъде създадена система от подводни тунели, построени от найлонови тръби с диаметър един метър, като алтернатива на пробиването на скалата.

Тайланд
БГНЕС, архив

Блокираните в пещера момчета проявяват силен дух, питат за резултатите от Мондиала

Губернаторът на провинцията каза, че спадащите нива на водата в последните дни и засега все още благоприятното време са създали условия за изваждане на децата, преди да започнат новите дъждове, предаде Асошиейтед прес. Той каза, че се чака днес и утре пристигането на две големи групи водолази, за да започне спасителна операция. Водите от наводнената пещера са източени колкото е възможно и затова според него трябва да се използва този вариант, който той досега отхвърляше. Следващите три-четири дни са най-подходящи, каза той, предаде Ройтерс. Спасителите са започнали да обучават децата, не всички от които могат да плуват добре, как да действат, ако бъдат евакуирани през наводнените тунели на пещерата.
 
Провизии за 4 месеца и уроци по гмуркане за футболния отбор, блокиран в пещера

В усилията за спасяване на децата се включиха много държави - Австралия, Великобритания, Китай, Япония, САЩ и др. Вчера мястото посети израелският посланик в Тайланд Меир Шломо , който каза, че е бил изпратен от премиера да види с какво еврейската държава може да помогне.

Тайланд
БГНЕС, архив

Синът на тайландския крал - 13-годишният принц Дипанкорн Расмиджоти написа на немски картичка на 12 млади футболисти и треньора им, предаде ДПА, цитирайки тайландски медии.

Спасителната операция в пещера в Тайланд вече взе жертва (ВИДЕО)

Принцът благодари на хората, опитващи се да помогнат на връстниците му и да ги изведат от пещерата. "Сигурно много ви е страх, но в мислите си аз съм с вас", обръща се към децата принцът, който е прекарал част от живота си в Южна Германия.
 
На картичката са изобразени подредени един върху друг камъни, на които са изписани немските думи за смелост, късмет, щастие, успех, радост и добро здраве.
БТА