/ БГНЕС
Какви рискове крият двата варианта за извеждане на децата от пещерата в Тайланд?
98133
Какви рискове крият двата варианта за извеждане на децата от пещерата в Тайланд?
  • Какви рискове крият двата варианта за извеждане на децата от пещерата в Тайланд?
Спасителната операция по изваждането на тайладнския футболен отбор, заклещен в пещера от близо две седмици, продължава с пълна сила. Тя е затруднена заради дъждовете в района.
 
Самите бедстващи са в добро състояние, показват разпространени видеозаписи с тях. Все пак времето остава лошо, а входът на пещерата остава наводнен. Вариантите за действие са децата да се научат да се гмуркат или да бъде идентифицирано точното им местонахождение отгоре и да бъде пробита дупка там. И двата обаче крият рискове.

Спасителната операция в пещера в Тайланд вече взе жертва (ВИДЕО)
 
Според Ройтерс наводнения участък до входа на пещерата е около километър и половина. Това изисква определено психологическо състояние на децата, обясни един от опитните български водолази и инструктор Пламен Вукадинов: "Не може да се каже, че всеки може да се обучи да се гмурне. Аз например пускам 10 души на два метра, да кажем, и двама не успяват. Да приемем, че едно дете трябва да се спусне на 10 метра. Това влияе ужасно силно на психиката. От друга страна, когато човек е на тези метри, той трябва да излиза бавно, с определената скорост, трябва да се влезе в режим на декомпресия. Всичко това зависи от съответните инструктори или спасители, които би трябвало да извадят децата. Не може под този натиск на налягането, човек да излезе веднага от тази дълбочина. Това дете, ако се стигне до такова нещо, то трябва да бъде насила държано под водата".
 
Освен това децата трябва да бъдат оборудвани с костюми и маски, които са точно по техния размер, а такива трябва да бъдат изработени специално.

Шефът на SpaceX изпраща инженери в Тайланд в помощ на блокираните в пещера деца
 
Вукадинов обаче изрази нажежа, че изходът от ситуацията ще бъде добър за всички: "Аз съм сигурен, че всичко това ще се направи, но трудно ще се направи с всяко дете".
 
Другият вариант е да бъде пробита дупка отгоре към пещерата, през която децата да бъдат изведени. Това обаче също крие трудности, казва Алексей Жалов, пещерняк и спелеолог: "Трудностите идват от това, че за да се улучи мястото, където се намират блокираните, трябва да има абсолютно добре изработена карта на пещерата, която да е сложена на топографската карта. Вторият въпрос е свързан с наличието на адекватна техника".
 
Спасителната акция вече взе първата си жертва. Загина един от гмуркачите, доставили кислород на децата и техния треньор.