/ БГНЕС
Подновиха спасителната операция в пещерата в Тайланд, където все още са блокирани 9 момчета, обяви шефът на екипа, ексгубернатор на провинция Чанг Рай. Това написа в профила си във Фейсбук българският журналист, който живее в Тайланд. Спасителите са влезли в пещерата около 07:00 ч. българско време и се очаква първите деца да бъдат изведени след 18-19 часа, ако всичко върви по план.
 
По-рано тази сутрин Панчо Благоев съобщи в Дарик кафе, че треньорът на момчетата, блокирани в пещерата в Тайланд е един от четиримата изведени вчера, позовавайки се на най-големия англоезичен вестник в Тайланд Bangkok post. По препоръка на австралийския медик д-р Ричард Харис, който е водолаз и е прегледал децата на място, екипите са започнали да извеждат най-слабите. Сред тях е и 25-годишният треньор, който е отказал да се храни с оскъдните запаси с храна, които отборът е носил себе си, за да има за децата.

Изведоха първите деца от пещерата в Тайланд (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
В момента първите четирима, спасени вчера, се намират в болницата в Чанг Рай.
 
„Това, което се знае на този етап, е, че децата, които са в болницата, в това число и техният треньор, ако се окаже, че наистина е така, са в добро здравословно състояние. Самата болница се намира на 60 км от пещерата. Това е в най-северната част на Тайланд, областен център. Страхотна болница и целият осми етаж на 14-етажната болница е разчистен, за да бъдат приети децата. Близките на децата ще бъдат допуснати след 48 часа, когато им бъде направен цялостен преглед, защото в пещерата има замърсявания, паразити и т.н.“, обясни Панчо Благоев.

Тайланд
БГНЕС

Илон Мъск показа подводницата, с която ще спасява децата в Тайланд (ВИДЕО)
 
По думите му самата спасителна операция е уникална по мащабите си.
 
„На входа на пещерата има 13 линейки. За всяко едно дете отделно. Има 4 медицински хеликоптера на военно-въздушните сили на Тайланд, над 100 души медицински персонал, над 1000 войници, над 600 полицаи, много доброволци. Организацията е много добра и дай Боже, децата да имат шанс и всичко да бъде наред“, разказа той.

Тайланд
БГНЕС

Треньорът на блокираните в пещера в Тайланд деца помоли за прошка

Журналистът обясни колко всъщност е сложно самото достигане до децата и колко време е необходимо за самата подготовка за това:
 
Много е тежко, а самото влизане до децата, до кухината, в която те се намират, е 6 часа за опитни водолази, 5 часа е излизането по обратния път към изхода. След като извадиха първите четирима, всички очакваха да продължат и с останалите, но е необходимо водолазите да оборудват пътя до децата и обратно с кислородни бутилки, тъй като няма кислородни бутилки, които да издържат 6 часа под вода. Те оставят бутилки с кислород по пътя, които трябва да се сменят периодично, за да могат да стигнат до изхода“.
 
„Да се надяваме, че операцията ще бъде възобновена, условията са добри. Има гъсти облаци, но няма дъжд. Прогнозата е през следващите дни да завали много сериозно и затова се бърза“, обясни още българският журналист там.