Проф. Асен Балтов е уволнен от "Пирогов" в понеделник по обед, с мотива, че новото ръководство на болницата "не иска и не може" да работи с него. Това съобщи той пред DarikNews.bg

Бившият директор на най-голямата спешна болница у нас заяви пред медията ни, че днес е бил първият му работен ден, след прекъсване заради здравословни проблеми. Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си проф. Иван Поромански, който му е съобщил, че "не може и не иска да работи с него". 

Проф. Балтов за отстраняването му от „Пирогов“: Виновен до доказване на противното

Проф. Балтов заяви, че смята да си почине до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път

По думите му решението на ръководството е било очаквано от него. 

Смениха директора на „Пирогов“

Малко по-късно проф. Балтов публикува и статус във Фейсбук. В социалната мрежа той беше лаконичен: "Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!

"Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго". Така началникът на клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Николай Габровски коментира новината. В поста си във Фейсбук той допълва "Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история". 

Последва и официална позиция на здравното министерство по случая. От ведомството съобщиха, че не са получавали информация за уволнението на проф. Балтов, но уточняват, че трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала

Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански, се казва още в съобщението. 

Припомняме, че проф. Асен Балтов беше отстранен от длъжността директор на "Пирогов" през юли, заради разкрития на НЗОК за злоупотреби в болницата в размер на 1 млн.лв. Тогава последваха редица протести на служителите в негова защита, а проф. Балтов отрече да са били извършвани нарушения.

По-късно той беше приет за лечение в спешната болница заради тежка хипертонична криза, а днес е бил първият му работен ден след прекъсването.