/ Dariknews.bg, архив
Има още какво да обясним за важността на кръводаряването, тъй като само 21 на 1000 българи даряват кръв. Това каза зам. генералният директор на Българския Червен кръст (БЧК) д-р Надежда Тодоровска пред "Фокус".

Предложение: Даряваш кръв - 6 месеца не плащаш здравни осигуровки

"БЧК активно работи за подобряване на информираността на обществото, че освен висок хуманен жест, кръводаряването е необходимост. Кръвта няма заместител. Около 500 човека на ден се нуждаят от ново преливане. БЧК заедно с Националния център за хематология и трансфузиология организират кръводарителски кампании и акции. За съжаление сме далеч от това, което бихме искали да получим, а именно 30 на 1000 души кръводарители", коментира д-р Тодоровска.

Тя поясни, че БЧК е направил за втори път тази година една много успешна акция с подкрепата на словашкото посолство.
 
Варненец е рекордьор по кръводаряване, дарил е 160 пъти

"В един ден на 14 ноември дариха 40 души. Да си кръводарител това е марка за здраве. За да се дарява кръв, човек трябва наистина да е здрав и да е в добра кондиция, за да може да стане кръводарител. Затова ние постоянно работим сред различни групи от населението, но най-вече разчитаме на студентите и младите хора, които веднъж заразили се с вируса на доброто, продължават в годините да дават кръв и да стават доброволни кръводарители. Имаме множество такива примери в цялата страна", заяви зам. изпълнителният директор на БЧК.