Варненец е рекордьор по кръводаряване, дарил е 160 пъти
Варненец е рекордьор по кръводаряване, дарил е 160 пъти / снимка: Dariknews.bg, архив

Варненец е рекордьор по кръводаряване в региона. Мъжът, който в момента е пенсионер, е дарявал от своята кръв 160 пъти. Това разкри пред Дарик д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център за трансфузионна хематология, популярен като Кръвния център.

Най-изявеният донор във Варненско е с изключително рядката кръвна група АВ с отрицателен резус фактор, обясни д-р Йорданова.

Жените могат да кръводаряват 4 пъти годишно, а мъжете до 5 пъти за 12 месеца. За да не се злоупотребява с честотата на даряването помага и действащата национална информационна система. Тя осигурява достъп до актуална информация за донорите във всеки един момент от всяка една структура на трансфузионната система.

12 500 кръводарители са преминали през Кръвния център през миналата година. През годината там са били преработени кръвните продукти на общо 23 000 дарители от Североизточна България, тъй като в Кръвния център във Варна е концентрирана цялата дейност по диагностика и преработка и за областите Добрич, Силистра, Шумен и Търговище.

Ромите, които предлагат кръвта си срещу заплащане пред Кръвния център, служат като посредници, показва работата на д-р Жанина Йорданова и колегите й. Според нея това, което се случва пред входа, не е нормално, но за жалост го има пред всички Кръвни центрове в страната. Ромите все пак дарявали според изискванията и допустимостта на закона.

„Това е социален проблем, защото ако има достатъчно желаещи да дарят кръв, доброволно и безвъзмездно, тези които стоят пред нашия център, сами ще изчезнат", коментира шефът на Районния център за трансфузионна хематология.

Това лято Кръвният център във Варна, съвместно с община Каварна, ще осъществи акция по кръводаряване по време на рокфеста там в края на юни. Дарителската акция ще е за подпомагане на децата с таласемия, които имат ежемесечно нужда от кръвопреливане.