/ ThinkStock/Getty Images
Възрастните и децата трябва да консумират максимум 10% от дневните си калории под формата на наситени мазнини, като месо и масло, и 1% от трансмазнини, за да бъде намален рискът от сърдечносъдови заболявания, препоръча Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АП и Ройтерс.
 
Проектопрепоръките, които са първите от 2002 г., целят да бъдат намалени случаите на незаразни болести, на първо място сред които са сърдечносъдовите. Те са отговорни за 72% от 54,7-те милиона смъртни случаи по света годишно.
 
Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

"Наситените мастни киселини и трансмастните киселини предизвикват особено много притеснения, защото голямата им консумация е свързана с увеличен риск от сърдечносъдови болести", каза д-р Франческо Бранка, директор на отдела по здравословно хранене и развитие на организацията.
 
Препоръките се основават на научните изследвания от предишните 15 години. Световната здравна организация ще приема коментари по препоръките до 1 юни, след което ще ги оформи окончателно до края на годината.
 
Наситените мазнини са характерни за храните с животински произход, като масло, краве мляко, месо, сьомга и яйчни жълтъци. Богати на тях са и някои растителни продукти като шоколад, какаово масло, кокос, палмово масло.
 
Какво сирене ядем?


Препоръчваните дневни калории за активен възрастен човек са около 2500 дневно. Това означава, че калориите от наситени мазнини не трябва да надхвърлят 250. Те се осигуряват от по-малко от 30 гр наситени мазнини. Това количество се съдържа в 50 гр масло, 130-150 гр сирене с 30% масленост, 1 л прясно мляко или 50 гр палмово масло.
 

Thinkstock/Getty Images


Евтиният кашкавал-малко мляко и мазнини, много вода (ВИДЕО)

Трансмазнините са характерни за месните и млечни продукти, но най-големият им източник са промишлените храни, печените и пържени продукти, като чипс, понички, снаксове и частично хидрогенираните готварски мазнини, използвани от ресторантите и уличните продавачи.
 
Световната здравна организация изрично препоръчва големите количества наситени мазнини и трансмазнини да бъдат заменени с полиненаситени, като риба, канола и зехтин.
БТА