Около 25% от българките раждат с цезарово сечение
Около 25% от българките раждат с цезарово сечение / Sofia Photo Agency, архив
Около 25% от българките раждат с цезарово сечение
56027
Около 25% от българките раждат с цезарово сечение
  • Около 25% от българките раждат с цезарово сечение

Близо 25% от българките раждат с цезарово сечение, но само 2-3% от тях избират секциото по собствено желания. Тази неофициална статистика изнесоха от Асоциацията на българските акушер-гинеколози. Тези данни ни доближават до броя на плановите раждания с цезарово сечение в Западна Европа, обясни шефът на асоциацията д-р Любомир Дамянов. Той обясни, че секциото не създава по-голям риск за бебето от естественото раждане.

Лекарите не са против цезаровото сечение по желание. Този вариант на раждане не бива да се забранява, но то трябва да става с информираното съгласие на пациентките, обясни д-р Любимир Дамянов: „Индикациите за цезаровото сечение по медицински показания са определени. Да се направи цезарово сечение, ако има нужните причини - да, добре, съгласни сме".

Д-р Дамянов обясни, че секциото не крие риск за бебето, но са възможни усложнения при майката: „Едно цезарово сечение логично, че носи своите усложнения - не малко са тромбозите, не малко са инфекциите, не малко са усложненията, настъпили и усложнили се след самото цезарово сечение, които пък са довели до самото цезарово сечение. Самият естествен механизъм на раждане Дядо Господ така го е измислил, че бебето трябва да се завърти през един тесен тунел, да бъде посмачкано, постиснато, да бъде без кислород, белият му дроб да бъде поизстискан, понамачкан, както се казва и от това се активират различни процеси, от които мозъкът започва да функционира в механизъм не на вътреутробно развитие - на лесно, а на по-трудни условия. Включва се и белият дроб, включва се дишането, а този бял дроб трябва максимално да се разгъне".

Акушер-гинеколозите се обявиха тотално против модата напоследък майките да раждат в домашни условия, защото това крие потенциални опасности както за родилката, така и за бебето.