/ ThinkStock/Getty Images
Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем?
93856
Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем?
  • Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем?
Възможно е отпуската да отключи депресия - такова мнение изрази пред Дарик психотерапевтът Димитър Тенчев. По думите му често в такова състояние изпадат големите работохолици.
 
Специалистът обясни, че става дума за така наречената ажитирана депресия, която не е много позната на хората. Тя е съпроводена с тревожност и обикновено няма симптомите на класическата депресия, при която човек е апатичен, демотивиран. При ажитираната депресия човек изпитва непрекъснат импулс за действие и работата и работохолизмът дават опцията за това действие и то на денонощен режим. Така че самата действеност и ангажираност на съзнанието прикрива тревожността, която латентно дреме у човека, каза Тенчев.
 
Депресията е най-тежка след отпуската

отпуска море ваканция
ThinkStock/Getty Images


Специалистите казват: Хората трябва повече време да почиват

"И какво става по време на отпуска? Човек остава насаме със себе си, вече няма тази свръхангажираност и в един момент вижда какво има у него и нещата, които вижда, не му допадат, не му харесват или направо е шокиран от тях. Може да открие тази тревожност, която е ексцесивна, прекалено силна е и не знае как да се справи с нея, когато му липсва обичайната рутина. Може да открие дори симптоми на една инхибирана депресия, при която вече започна да се усеща отпаднал, демотивиран и да не намира смисъл дори в самата почивка. Може да има проблем и с идентичността си - работата до момента му е придавала някаква идентичност и в един момент, когато останеш насаме със себе си, виждаш, че ти не си работата си или не си образът, който играеш - на мениджъра, бизнесмена, работохолика", каза той.
 
Психолог: Българите може и да са песимисти, но умеят да разпускат

Психотерапевтът признава, че чуе ли за някого, че е много амбициозен или работохолик и работата му е смисъл на живота, това за Тенчев означава, че този човек изобщо няма живот.
 

отпуска море ваканция
ThinkStock/Getty Images

"Отпуската е повод за среща със себе си и за това да разберем до къде сме стигнали и кои сме", отбеляза той.  
 
 Според психотерапевта, за да си почине напълно човек, се нуждае от триседмичен отпуск.