Специалистите казват: Хората трябва повече време да почиват
Специалистите казват: Хората трябва повече време да почиват / Thinkstock/Getty Images

Повече време за почивка - това съветват учени от Даръмския университет във Великобритания. Изводът си те правят след проучване, което направили сред 18 000 души от 134 държави.

Учените откриха, че 68% от тях се нуждаят от почивка, 32% смятаха, че им трябва по-дълга почивка от средностатистическия човек, а над 10% са били на мнение, че могат да минат и с по-малко почивка, информира Zee News.

Средно най-малко почивали млади хора с високи доходи. Липсата на достатъчно почивка се чувствала най-остро при хората, които се занимавали с гледане на деца, на болни или възрастни хора, а също на лица, които работят на смени.

Според учените почивката е не само сън. Отмората има физически, психологически и духовни компоненти.

По-рано друго изследване показа, че медитацията и отпуската помагат при справяне със стреса. В него участвали 94 здрави жени на възраст от 30 до 60 години. Те прекарали отпуската в Калифорния, като част от тях медитирала, друга - не.

Част от жените отдавна се занимала с медитация. Специалистите наблюдавали промените в 20 000 техни гени, взели и кръвни проби, а също анкетирали участничките в изследването.

Изследването показало, че у всички жени са станали генетични промени, съществено се активирали гените, свързани с реакцията стрес и с функциите на имунната система. Отделно при медитиращите жени равнището на стрес и депресия оставали ниски много по-дълго време в сравнение с участничките, които просто отмаряли.

Източник: БГНЕС